25 C
Tuzla
30.04.2024.

VMBiH – EU putem energetskog paketa podrške izdvaja 70 miliona eura za BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcionog plana podrške Paketu energetske podrške Zapadnom Balkanu u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropsku komisiju i Bosnu i Hercegovinu koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Riječ je o paketu podrške vrijednom 70 miliona eura, koji u potpunosti finansira Evropska unija, kroz koji žele ublažiti socioekonomske posljedice energetske krize koja je izazvala rast cijena energenata i stimulirati održivu ekonomiju zasnovanu na principu niske emisije ugljika i otpornost na klimatske promjene.

Na ovaj način želi se pomoći najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini u suočavanju sa rastućim cijenama energije, pružiti finansijsku podršku energetskoj tranziciji, te pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima koja se suočavaju sa izazovima zbog energetska kriza.

Period izvršenja ovog ugovora o finansiranju je osam godina, dok je period operativnog izvršenja dvije godine od njegovog stupanja na snagu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Predsjedništvu BiH Nacrt sporazuma sa osnovama za njegovo zaključivanje u daljnju proceduru usvajanja, a za potpisnika BiH predložen je direktor Direkcije za evropske integracije, Vijeće Najavili su ministri BiH.

Vezane vijesti

TUZLA