10.5 C
Tuzla
30.04.2024.

/FOTO/ Ljubuški Outdoor Festival okupio brojne učesnike, takmičenje uz užitak u prirodnim ljepotama

Posljednjeg vikenda u maju održan je Ljubuški Outdoor Festival koji je obuhvatio niz sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim se povezuje kulturno-historijska i prirodna baština duž takmičarskih ruta.

Trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu. Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače. Stoga su učesnici pored takmičenja, mogli uživati u prirodnim ljepotama ovog kraja.

Prvi i drugi dan festivala bio je rezervisan za trkače. Priliku za medalje su imali oni najmlađi, djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Trka je održana u blizini vodopada Kravica na centralnom mjestu festivala gdje su mogli uživati i u propratnim sadržajima koje je ponudio ovogodišnji LJOF.

Održane su i trke Ljubuška desetka i polumaraton ”Dva slapa”.

Tokom dana, učesnici i simpatizeri festivala uživali su uz druženje i dodatne sadržaje. U večernjim satima prvog dana LJOF-aa održan je koncert sastava Psihomodo pop koji su zagrijali atmosferu. Prije njih, ovdašnjoj publici predstavili su se lokalni bendovi. Drugu noć pred publikom se našao Željko Bebek, uz čije ritmove su se prisutni veselili.

Posljednji dan Ljubuški Outdoor Festivala održane su biciklističke trke ”Stipe” i ”Mara” koje su polazile s vodopada Koćuša malo prije podneva. Tu su učesnici pokazali svoje vještine i uživali u suncem okupanim područjem oko bisera dva ljubuška vodopada.

Udruženja koja se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima na otvorenom su imala priliku prezentovati svoje aktivnosti za vrijeme trajanja festivala na vodopadu Kravica. Ova inovativna i jedinstvena manifestacija u BiH zasigurno je značajan poticaj za razvoj i promociju aktivnog destinacijskog turizma u tom kraju, ali i ostalim sredinama u regiji.

”Sva tri dana festivala imamo Outdoor sajam ovdje na centralnom mjestu pored vodopada Kravica gdje se predstavljaju razna udruženja koja se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima u prirodi, neke zanimljive sadržaje, streljičarstvo, paraglajding, airsoft, speleologija itd”, naveo je Ante Ilić, član Organizacijskog odbora Ljubuški Outdoor Festivala.

Festival je i ovaj put kroz predavanja promovisao sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju. Vodopadi Koćuša i Kravica su biseri Hercegovine, potencijalni ovog dijela zemlje.

Posjećenost ovih destinacija je velika tokom svih godišnjih doba, no, najveći broj turista dolazi tokom ljeta. Vodopad Kravica obogaćen je vegetacijom, koja predstavlja i simboliku ovog mjesta, jer je od dna do vrha vodopada izrasla trava, konoplje i mahovina.U ljetnom periodu ova turistička destinacija u jednom danu bilježi dvije do tri hiljade dnevnih posjeta, a čak oko 70 posto su strani turisti.

Vezane vijesti

TUZLA