Ovaj začin je spas za prehladu i viruse

Origano je prepoznatljiv po svom bogatom, zemljanom mirisu, origano se od davnina koristi ne samo u kuhinji, već i kao moćan prirodni lijek. Bilo da se koristi svjež, sušen ili kao eterično ulje, ova biljka nudi niz blagodati za tijelo i um.

U kulinarstvu je nezamjenjiv jer obogaćuje mesna i riblja jela, povrće, supe, soseve, pizzu i tjesteninu. No, njegova prava vrijednost leži u ljekovitim svojstvima koja su potvrđena i savremenim istraživanjima.

Antioksidativna i protuupalna moć

Origano sadrži visoke koncentracije antioksidanasa, posebno karvakrola i timola, koji štite ćelije od oštećenja i usporavaju starenje. Njegovo djelovanje blagotvorno utiče na zdravlje srca, kože, mozga i vida. Ulje origana naročito je efikasno u borbi protiv upala povezanih s hroničnim bolestima, kao što su artritis i alergije.

Prirodni antibakterijski štit

Brojna istraživanja pokazala su da eterično ulje origana uništava štetne bakterije, uključujući i Ešerihiju koli. Čak i suhi origano sadrži aktivne supstance koje jačaju imunitet i štite digestivni sistem.

Podrška probavi i borba protiv virusa

Origano podstiče rad probavnog trakta, smanjuje grčeve i vraća ravnotežu crijevne flore. Pomaže kod žgaravice, refluksa i simptoma SIBO-a, često uspješno kao prirodna alternativa antibioticima. Uz to, njegovo ulje ima i antivirusno djelovanje, korisno posebno u sezoni prehlada i gripa.

Zdravlje srca i krvnih sudova

Redovna konzumacija origana može pomoći u snižavanju lošeg holesterola (LDL) i podržati zdravlje krvnih sudova, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jednostavan za upotrebu i snažan u učinku

Bilo da ga dodate jelima, koristite kao čaj ili lokalno kao ulje, origano je biljka koja zaslužuje stalno mjesto u vašoj kuhinji i prirodnoj apoteci. Mali listovi – velika zaštita za zdravlje.

Vezane vijesti

RADIO SLON