Neugodni mirisi koji se zadrže u prostoru nakon kuhanja čest su problem u mnogim domaćinstvima, posebno nakon pripreme ribe, prženih jela ili hrane s intenzivnim začinima. Iako se ponekad čini da takvi mirisi ostaju satima, pa čak i danima, postoje jednostavni i dostupni načini da se kuhinja brzo osvježi bez upotrebe jakih hemijskih sredstava.
Osnova svega je dobra ventilacija. Provjetravanje prostora odmah nakon kuhanja, a po mogućnosti i tokom same pripreme hrane, pomaže da se mirisi ne zadrže u zraku. Kuhinjska napa ima važnu ulogu i treba je ostaviti uključenom i nakon završetka kuhanja, jer uklanja paru i masnoću koje nose neugodne mirise.
Prirodni sastojci mogu biti veoma efikasni u neutralizaciji mirisa. Sirće se često pokazuje kao jedno od najdjelotvornijih rješenja – mala posuda sa sirćetom ostavljena u kuhinji ili kratko kuhanje vode s dodatkom sirćeta pomaže da se zrak pročisti. Citrusi poput limuna, narandže ili grejpa, kada se kratko kuhaju u vodi, ispunjavaju prostor svježim mirisom, a dodatak začina poput klinčića ili ruzmarina daje prijatan aromatičan efekat.
Soda bikarbona poznata je po svojoj sposobnosti da upija mirise, pa otvorena posudica postavljena u kuhinji može pomoći u neutralizaciji neprijatnih aroma, naročito nakon prženja ili kuhanja ribe. Sličan efekat ima i kafa – talog ili zrna kafe ostavljena na kuhinjskoj površini mogu brzo osvježiti prostor.
Redovno održavanje čistoće u kuhinji također je važno, jer se mirisi često zadržavaju na masnim površinama. Brisanje šporeta, radnih ploča i zidova toplom vodom i blagim sredstvima sprječava njihovo nakupljanje. Tekstil, poput kuhinjskih krpa, zavjesa i stolnjaka, lako upija mirise, pa ga je potrebno češće prati.
Uz ove jednostavne navike, neugodni mirisi nakon kuhanja neće se dugo zadržavati u domu. Prirodna rješenja i dobra ventilacija često su sasvim dovoljni da prostor ponovo bude svjež i ugodan.


