25 C
Tuzla
28.05.2024.

Apel Uprave policije MUP TK-a: Savjesno čuvajte oružje, slijede intenzivne kontrole!

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uputila je važan apel vlasnicima vatrenog oružja, pozivajući ih da striktno poštuju odredbe Zakona o oružju i municiji TK-a. Apel naglašava obavezno savjesno čuvanje oružja, zaključavanje te odvajanje od municije u posebnim spremištima kako bi se spriječio pristup neovlaštenim osobama, posebno djeci.

Dodatno, vlasnici oružja koji napuštaju prebivalište na više od 90 dana moraju predati oružje na čuvanje ovlaštenim osobama ili institucijama.

Upozorava se i na obvezu prijave oružja koje je u posjedu nakon smrti vlasnika, a sve kako bi se osiguralo sigurno rukovanje i predaja oružja u skladu s pravnim normama. Oružje koje nije adekvatno pohranjeno ili predano na čuvanje može biti privremeno oduzeto, s pokretanjem prekršajnog postupka sukladno Zakonu o oružju i municiji Tuzlanskog kantona.

Obzirom da se  oružje i municija moraju čuvati u stambenom ili drugom odgovarajućem prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika oružja i municije, Uprava policije  će u narednom periodu  preduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima, tj. razdvojeno od municije i zaključano u sefovima, metalnim ormarima ili sličnim spremištima, kao i provjere po drugim navedenim osnovama ( trenutno mjesto boravka – prebivalište vlasnika, kontrola u domaćinstvima preminulih vlasnika oružja i municije , itd)

Shodno naprijed navedenom, vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje ne čuvaju na propisan način ili da isto nije predato na čuvanje odgovarajućem fizičkom licu ili ovlaštenoj instituciji, a oni su van mjesta prebivališta duže od 90 dana, kao i posjednicima vatrenog oružja koji su ušli u posjed vatrenog oružja i municije iza preminulih vlasnika a da o tome nisu obavijestili nadležnu policijsku upravu ili već predali isto, oružje će biti privremeno oduzeto, te će biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o oružju i municiji Tuzlanskog kantona.

Nadalje, građani se potiču da dobrovoljno prijave ilegalno posjedovanje oružja, municije i eksplozivnih sredstava, a za one koji postupe sukladno zakonu, obećava se mogućnost predaje bez sankcija. Uprava policije stoji na raspolaganju na broju 122 ili lokalnim policijskim upravama radi sigurne predaje nelegalnog oružja.

Ovaj apel ima za cilj jačanje sigurnosti zajednice putem odgovornog upravljanja oružjem i sprečavanja ilegalnog posjedovanja.

Vezane vijesti

TUZLA