15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Azerbejdžan pokrenuo “antiterorističku” operaciju protiv Nagorno-Karabaha

Azerbajdžansko ministarstvo odbrane kaže da je započelo “antiterorističke” operacije u svojoj otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, koja je pod armenskom kontrolom.

Napetosti su već mjesecima visoke oko etničke armenske enklave Nagoorno-Karabah, međunarodno priznate kao dio Azerbejdžana.

Javljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila poginulo u eksploziji mine i drugom incidentu.

Također je javljeno je o oglašavanju sirena za zračnu uzbunu u glavnom gradu Karabaha.

Dva susjeda, Azerbejdžan i Armenija, dva puta su ratovali zbog Nagorno-Karabaha, prvo početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovo 2020. godine.

Od decembra, Azerbejdžan je postavio de facto blokadu jedine rute u enklavu iz Armenije, poznate kao koridor Lačin.

Ministarstvo odbrane u Bakuu optužilo je u utorak armenske snage za “sistematsko granatiranje” vojnih položaja i saopćilo da je odgovorilo pokretanjem “lokalnih antiterorističkih aktivnosti kako bi se razoružale i osiguralo povlačenje formacija armenskih oružanih snaga s naše teritorije“.

Insistirao je da nije napadao civile ili civilne objekte, ali je umjesto toga naveo da se “samo legitimni vojni ciljevi onesposobljavaju upotrebom visokopreciznog oružja”.

Zvuk artiljerije i pucnjave mogao se čuti u utorak iz glavnog grada Karabaha, Khankendija – poznatog među Armenima kao Stepanakert.

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da tvrdnje o armenskoj vatri ne odgovaraju stvarnosti, prenosi BBC.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA