14 C
Tuzla
28.05.2024.

Bećirović u sjedištu NATO-a: BiH treba što prije postati članica NATO-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović održao je sastanak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu najjače vojno-političke organizacije u svijetu.

Bećirović se zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na iskrenoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU. Tokom sastanka u okviru službene posjete Bećirovića sjedištu NATO-a u Briselu (Bruxelles), razgovarano je o euroatlantskom i evropskom putu Bosne i Hercegovine, te aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH jasno je stavio do znanja da podržava proaktivno angažovanje NATO-a, uključujući i mjere odvraćanja, s ciljem preveniranja bilo kakvog narušavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. On je istakao da je važno da NATO kontinuirano sarađuje s Bosnom i Hercegovinom u smislu snaženja njenih institucija, demokratije i odbrambenih sposobnosti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da vrata NATO-a ostaju otvorena i da pristupanje novih članica čini jačim Alijansu. On je naglasio da NATO i dalje čvrsto podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i da će i dalje pružati punu podršku Bosni i Hercegovini na evroatlantskom putu.

Tokom razgovora, Bećirović je naglasio važnost intenzivne saradnje kako bi se Bosna i Hercegovina prvenstveno sigurnosno, a potom i suštinski integrirala u NATO. Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina postigla konkretne rezultate na putu približavanja NATO-u. Između ostalog, državni organi vlasti su usvojili tri ANP-a (Programa reformi BiH), koji su dostavljeni u Brisel. Također, Bosna i Hercegovina je prvi put pozvana da kontribuira u NATO snagama za odgovor, odnosno snagama visoke spremnosti, koje su sposobne da se brzo rasporede u kratkom roku.

Bećirović je rekao da će Bosna i Hercegovina intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO, a što je uz članstvo u EU glavni vanjskopolitički cilj naše zemlje. On je rekao da treba nastaviti s aktivnostima s ciljem da Bosna i Hercegovina što prije postane članica NATO-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da Bosna i Hercegovina pripada NATO-u osnovanom na temeljnim vrijednostima zemalja članica, a koje dijeli i naša zemlja poput slobode, demokratskog uređenja, vladavini prava, međunarodne solidarnosti i odnosa kojima trebaju vladati mir i sigurnost. Osim sigurnosti i stabilnosti, članstvo u NATO-u će omogućiti i veće direktne strane investicije i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA