7 C
Tuzla
01.03.2024.

Bego Gutić: “Jučerašnja sjednica Općinskog vijeća za nas je nezakonita “

Saopštenjem za javnost u povodu održane sjednice Općinskog vijeća Banovići, oglasio se načelnik Banovića Bego Gutić koje prenosimo u cjelosti.

Nakon nezakonitog zakazivanja sjednice Općinskog vijeća Banovići od strane 14 vijećnika održana je nelegalna i nezakonita sjednica Vijeća na kojoj je doneseno niz nelegalnih i nezakonitih odluka, čime se dodatno produbljuje politička kriza u Banovićima i pokušava unijeti nemir među građane. Četrnaest vijećnika je suprotno propisanim procedurama održalo sjednicu, valjda razmišljajući: „Sad kad smo većina mi odlučujemo kad ćemo i gdje ćemo zasjedat i šta ćemo donosit“. Navedena sjednica je za nas nezakonita i nelegalna i sve donijete odluke su nevažeće i neće se primjenjivati.

Ovo je bila samo populistička predstava za narodne mase s ciljem blaćenja općinske vlasti i mene kao općinskog načelnika, gdje su iznijete brojne neistine i laži. Jedina dobra stvar nelegalno održane sjednice je što su pokazali na primjeru imenovane nezakonite Komisije za provođenje opoziva kako imaju namjeru na nezakonit način provesti proceduru opoziva. Ponovo nisu ispoštovali Statut općine Banovići i poslovnik o radu Općinskog vijeća koji kažu da radna tijela predlažu klubovi vijećnika srazmjerno ostvarenom izbornom rezultatu. Izabrana komisija je jednostranačka (PDA) izuzimajući jednog člana NIP-a.

Očito je da navedene osobe nastoje nezakonitim radnjama, na grub i bahat način, nametnuti svoju političku volju i preuzeti institucije vlasti u Općini. Protiv istih podnijeta je krivična prijava zbog zloupotrebe položaja Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a danas će biti dopunjena.

Prijedlog za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se razmatrala Inicijativa za opoziv općinskog načelnika naći će se na dnevnom redu naredne redovne sjednice Vijeća, koju je zakazao predsjedavajući za 11.08.2023. godine. Tada mogu donijeti sve odluke koje su im potrebne za provođenje opoziva općinskog načelnika, samo još jednom podsjećam da moraju biti u skladu sa zakonom. Mi se ne plašimo rezultata eventualnog referenduma, samo isti mora biti proveden u skladu sa zakonom.

Pozivam građane Banovića da ostanu dostojanstveni i mirni, da ne nasjedaju na provokacije i ucjene. Ne dozvolimo da ponovo izgubimo slobodu i demokratiju koju smo izvojevali 2020. godine. Ne dozvolimo više nikad i nikome bahaćenje i torturu. Vremena političkog mraka i jednoumlja su u Banovićima prošla. Vi ste ti koji odlučujete i vaša volja mora biti ispoštovana. Izabrani zvaničnici su u obavezi da rade u interesu svih vas. Svi zajedno moramo odbraniti Općinu i raditi za ljepše i bolje Banoviće, navodi se u saopštenju za javnost načelnika općine Banovići.

Vezane vijesti

TUZLA