31 C
Tuzla
19.07.2024.

BiH će od EU dobiti 1,8 milijardi eura nakon usvajanja državnog budžeta

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je da je na današnjem trećem Političkom forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Sarajevu da je iskazana neupitna opredieljenost predstavnika svih institucija i vlasti u BiH kad je u pitanju evropski put i rad na preostalim reformama.

Nakon foruma kojim su kopredsjedavali Krišto i evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH istakla je da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na neki način i ograničena i tiče se ispunjavanja i preostalih obaveza koje smo dužni ispuniti.

Dodala je da su bh. institucije u ispunjavanju tih reformi imale na dnevnom redu i Izborni zakon BiH, Zakon o sudu BiH i mnoge druge zakone ali su došli u jednu situaciju koja je izazvana od strane OHR-a nametanjem Izbornog zakona BiH koji je na neki način doveo u pitanje funkcionisanje parlamentarne većine na nivou BiH i donošenje odluka kroz institucije.

– Želim reći kako je naše opredeljenje da svi zajedno moramo naći način da izađemo iz ove situacije i nastavimo provoditi preostale reforme, te da ne smijemo dozvoliti da dođe do zastoja – istakla je Krišto.

Navela je da moraju jasno pokazati da su spremni da se međusobno uvažavaju i da kroz uvažavanje ustavne strukture i ustavnih nadležnosti koordinacijskog mehanizma da donose odluke koje je EU stavila pred njih.

Krišto je naglasila da je razgovarano i o implementaciji Plana EU za zapadni Balkan i da su od Evropske komisije dobili prijedlog sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu 1,8 milijardi eura, te da je potrebno ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu već u ovom mjesecu.

Pojasnila je da je za to nužno donošenje Zakona o budžetu institucija BiH i da u što skorijem roku treba sačiniti prijedlog zakona i dostaviti ga Vijeću ministara kako bi ga uputili Predsjedništvu BiH.

Krišto je izrazila zadovoljstvo što su na današnjem sastanku imali konstruktivan i otvoren razgovor uz napominjanje da su svjesni da postoje određeni izazovi ali da uz izgradnju povjerenja, međusobnog dijaloga i kroz donošenje odluka u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine možemo i trebamo se kretati naprijed.

– Još jednom želim reći da ću i dalje biti otvorena i da ću biti poveznica između institucija i svih nivoa vlasti kako bi učinili sve da tamo gdje postoji određeni problem nudimo rješenja a ne da pravimo još veći problem – poručila je Krišto.

Na forumu su učestvovali zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova zastupnika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA