15 C
Tuzla
01.06.2023.

Brojne reakcije međunarodnih zvaničnika na usvajanje Nacrta zakona o kriminalizaciji klevete u RS-u

Usvajanje u Narodnoj skupštini RS-a Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se kriminaliziraju kleveta i uvreda izazvalo je brojne reakcije međunarodnih zvaničnika i institucija putem društvenih mreža.

– Za žaljenje je da je Narodna skupština Republike Srpske glasala u korist amandmana kojima se ponovo uvodi kriminalizacija klevete – ocijenio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhely.

Po njegovim riječima, to je korak u pogrešnom pravcu.

– Evropska unija zahtijeva od Republike Srpske da povuče amandman i osigura slobodu izražavanja i medija – poručio je Varhely.

Glasanje za kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj je jasan korak u pogrešnom pravcu, smatra glasnogovornik Evropske komiisje za vanjske poslove Peter Stano.

– To dovodi u pitanje posvećenost vladajućih stranaka pridruživanju. Evropska unija zahtijeva od ovog entiteta da povuče amandmane i osigura zaštitu slobode izražavanja i medija – piše Stano na Twitteru.

Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin također je izrazio žaljenje zbog odluke Narodne skupštine RS da ponovo uvede kriminalizaciju klevete.

– Ako zakon stupi na snagu, to će biti korak natrag za BiH na putu prema Evropskoj uniji – upozorio je Sarrazin.

Holandski europarlamentarac Thijs Reuten je još prije nekoliko dana upozorio da “Putinov saveznik Dodik” želi uništiti sve preostale slobodne glasove u bh. entitetu Republika Srpska.

– Namjerna sabotaža puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. To se ne može održati. Povucite amandmane o kleveti. Ponovo okrenite BiH ka Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina je Evropa – kazao je Reuten.

Sjedinjene Države stoje iza građane BiH, uključujući one koji žive u Republici Srpskoj.

– Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda – kazao je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!