25 C
Tuzla
24.03.2023.

Cijene hrane na globalnom nivou rekordno visoke u 2022. godini uprkos padu cijena u decembru

Globalne cijene hrane bile su niže u decembru, što predstavlja deveti uzastopni pad na mjesečnom nivou, ali su u 2022. godini porasle za više od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, da bi dostigle najviši nivo od kada se bilježe rekordi, saopćila je agencija UN za hranu i poljoprivredu u petak, prenosi Reuters.

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO), koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje u svijetu, prosječno je iznosio 132,4 poena prošlog mjeseca u poređenju sa revidiranih 135,00 poena za novembar 2022.

Brojka za novembar ranije je iznosila 135,7 poena.

Za 2022. kao cjelinu, referentni indeks je u prosjeku iznosio 143,7 poena, što je povećanje od 18 poena ili 14,3 posto u odnosu na 2021. godinu, što je najviše od početka bilježenja evidencije 1990. godine.

Pad indeksa u decembru bio je podstaknut naglim padom međunarodnih cijena biljnih ulja, zajedno s određenim padom cijena žitarica i mesa, ali je ublažen blagim povećanjem cijena šećera i mliječnih proizvoda, saopćio je FAO.

Cijene hrane porasle su nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine zbog straha od poremećaja crnomorske trgovine. Donekle je to nadomješteno zbog kanala za izvoz žitarica iz Ukrajine koji je podržao UN.

FAO je prošle godine rekao da će troškovi uvoza hrane u 2022. godini dovesti do toga da najsiromašnije zemlje smanje količine naručenih proizvoda.

POSLJEDNJE DODANO