16.7 C
Tuzla
26.03.2023.

CIK BiH: Prijave 76 osoba ne ispunjavaju uslove za glasanje izvan BiH

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici  utvrdila da 76 osoba ne ispunjava uslove za glasanje izvan BiH na prijevremenim izborima za  gradonačelnike gradova Bihać, Tuzla, Srebrenik, i Zvornik i načelnika općina Bratunac i Vogošća.

Njihove prijave su odbijene jer ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete, odnosno nedostaje validan dokaz o identitetu ili nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH ili nedostaje validan dokaz o tačnoj adresi boravka izvan BiH ili prijava ima više nedostataka.

Sastavni dio odluke je i spisak odbijenih osoba za upis u Izvod za glasanje izvan BiH na prijevremenim izborima 2023. godine, a ista će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba, i smatrat će se da je danom objave dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu. Protiv navedene odluke se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

U skladu sa Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća Centralni birački spisak se zaključuje 16.01.2023. godine.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća će se održati u nedjelju, 05.02.2023. godine.

POSLJEDNJE DODANO