17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Da li znamo prepoznati ekonomsko nasilje i da li ono vodi ka femicidu?

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je završena, a obilježavala se od 25. novembra do 10. decembra. RTV Slon i ove godine pratila je razne aktivnosti, raznih organizatora, svih onih koji su digli glas i rekli „Stop rodno zasnovanom nasilju“ uz jasnu poruku „Stop femicidu“.

Postizanje rodne ravnopravnosti zahtijeva angažman žena i muškaraca, djevojčica i dječaka. To je svačija odgovornost – poruka je Ban Ki – Moon(a) –bivšeg generalnog sekretara UN-a.

Ekonomski aspekt nasilja nad ženama jedan je od oblika nasilja koji je često udružen sa drugim oblicima (fizičko, psihičko, seksualno), a koji nerijetko predstavlja i zaseban oblik nasilja uz pomoć kojeg jedna osoba (obično partner) kontroliše ženu, a da sama žena – žrtva, ne prepoznaje nasilje kao takvo (jer ga ne prati najvidljiviji oblik nasilja – fizičko nasilje).

Taboo Show sa Ana Marijom Divković o ekonomskom nasilju
Foto: Taboo show- ko vam kontroliše novčanik?

Zanimalo nas je šta djevojke i žene smatraju ekonomskim nasiljem i da li ga znaju prepoznati?
U istraživanju koje je provela RTV Slon je učestvovalo 240 ispitanica starosne dobi od 18 do 65 godina, a od ukupnog broja ispitanih,  173 su u braku ili partnerskoj zajednici.

 

Kako se dijeli kućni budžet?

rodno zasnovano i ekonomsko nasilje istraživanje RTV Slon
Istraživanje: Da li žene trebaju samostalno raspolagati svojim novcem?

Od žena koje žive u zajednici sa suprugom ili partnerom zaposlene su 82,4% odnosno njih 141. Na pitanje: „Kako vi i vaš partner kreirate kućni budžet?“, najviše ispitanica odgovorilo je da dijele troškove 44,3 posto, 19,3 posto da nema striktan dogovor, 15 posto ispitanica plaća većinu troškova, 10 posto ih u dogovoru sa partnerom većom platom pokriva veće troškove, a samo 7,1% kazalo je da  partner plaća većinu troškova.

rodno zasnovano i ekonomsko nasilje istraživanje RTV Slon
Istraživanje: Šta sve po vašem mišljenju spada u ekonomsko nasilje?

 

Od 240 ispitanica, 71,1 posto upoznato je sa pojmom ekonomsko nasilje nad ženama, a većina ih je kao odgovor odabrala sve ponuđene odgovore koji opisuju ekonomsko nasilje, među kojima su zabrana, pokušaj zabrane ili onemogućavanje ženi da koristi svoju ličnu ili zajedničku imovinu.

Također, većina ispitanica kazala je da želi znati više o ovoj temi, kako se zaštititi od različitih vrsta nasilja i kako pomoći ženama žrtvama ekonomskog nasilja. Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja možete pogledati u našem podcastu:

#anamarijadivkovic #vivezene #ekonomskonasiljenadzenama #tabooshow #bezcenure #podcastzazene #rtvslon

 

Vezane vijesti

TUZLA