8.9 C
Tuzla
29.02.2024.

Delegacija EU pruža podršku IDDEEA-i BiH: Ostvarivanje UN ciljeva i EU digitalnih prioriteta

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), prof. dr. Almir Badnjević, posjetio je Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gdjе je imao sastanak sa specijalnim predstavnikom EU, gospodinom Johannom Sattlerom.

Tokom susreta istaknuta je dugogodišnja uspješna saradnja između IDDEEA-e BiH i Delegacije Evropske unije, s posebnim naglaskom na značajnu podršku koju je IDDEEA BiH dobila kroz IPA fondove. Ova podrška je esencijalna za ispunjavanje UN-ovih održivih razvojnih ciljeva (SDG), kao i prioriteta EU Digitalne strategije, te EU prioriteta postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu.

Kroz pretpristupne fondove IPA 2017 i IPA 2019, Delegacija Evropske unije pružila je značajnu podršku IDDEEA-i BiH putem nabavke visokokvalitetne opreme i kroz pružanje relevantnih usluga. Ovo je rezultiralo jačanjem institucija u Bosni i Hercegovini, omogućavajući efikasnije obavljanje njihovih nadležnosti, a također je važno za pripremu zemlje za integraciju u Evropsku uniju.

IDDEEA BiH je fokusirana na aktivnosti koje imaju za cilj izgradnju sigurne i održive digitalne infrastrukture, usklađene sa zahtjevima definisanim u dokumentu Digitalna dekada 2030, pokrenutom od strane Evropske komisije. Osnovni cilj je unapređenje javnih usluga putem stopostotne digitalizacije, osiguravajući istovremeno inkluzivan pristup digitalnom identitetu.

Sve aktivnosti IDDEEA-e BiH usmjerene su ka jačanju kapaciteta i pružanju vrhunskih usluga, podržavajući direktno reforme javne uprave. Ovi napori kontinuirano doprinose profesionalnosti i transparentnosti u radu svih institucija i građana koji koriste usluge IDDEEA-e BiH.

Profesor dr. Almir Badnjević je zahvalio šefu Delegacije Evropske unije, Johannu Sattleru, na stalnoj podršci koju pruža IDDEEA-i BiH te istakao predanost Agencije daljnjem napretku i unapređenju digitalne infrastrukture u skladu sa standardima Evropske unije.

Ova posjeta i kontinuirana podrška Delegacije Evropske unije jasno pokazuju predanost obje strane jačanju institucija i usklađivanju s evropskim standardima, što će rezultirati pozitivnim promjenama i daljnjim napretkom u Bosni i Hercegovini.

U narednim danima planirano je njihovo obraćanje na press konferenciji koju zajedno pripremaju Delegacija Evropske unije i IDDEEA BiH.

Vezane vijesti

TUZLA