30 C
Tuzla
21.06.2024.

Dodatni paket ulaganja za zapadni Balkan u vrijednosti od 680 miliona eura

”U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo sarađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našoj privredi. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 miliona eura unapređenjem saobraćajnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u”, navela je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

 

Operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) 8. decembra je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 milonna eura, koji uključuje 253,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju sljedeća dva prioritetna sektora:

  • održivom prometu: obnova željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unaprjeđenju željezničkog prometa na zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a.
  • čistoj energiji: izgradnja dvije vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima podržava prijelaz na niskougljičnu privredu i potiče održivi razvoj u regiji.

 

Vezane vijesti

TUZLA