25 C
Tuzla
28.05.2024.

Dodik koristio fotografiju prognanih Bošnjaka tokom govora o Oluji u Prijedoru

Tokom obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije predvođeni Aleksandrom Vučićem i entiteta Republika Srpska na jednom od panela tokom govora predsjednika Republike Srpske pojavila se fotografija žene koja u naručju drži bebu od tri mjeseca.

Dodik je u svom govoru pričao o posljedicama akcije Oluja.

Na fotografiji se nalaze bošnjačke izbjeglice iz Žepe koje su evakuisane 1995. godine u Sarajevo pred naletom vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici.

Autentičnost fotografije potvrdila je Nermina Mujkić Gušo djevojčica koju majka drži u naručju tokom evakuacije, prenosi N1

Apsolutno potvršujem da smo na fotografiji ja i moja majka 1995. godine tokom evakuacije iz Žepe u Sarajevo.” kazala nam je Nermina.

Na toj fotografiji sam imala samo 3 mjeseca. Pored mene je i moj brat, dok je drugi brat u kamionu jer je bio ranjen i stopostotni je invalid. Sada nas prikazuju da smo u Oluji. Nama oluja nije bila tamo, nama su oluju zla počinili ti koji su o njoj govorili, ali ne u Prijedoru nego u Žepi i Srebrenici ” dodala je.

Dodik je fotografiju objavio i na svom službenom nalogu na Twitteru.

 

Obilježavanje godišnjice Oluje u Prijedoru mnoge žrtve tamošnih zločina koje je počinila Vojska Republike Srpske uz pomoć dobrovoljačkih i paravojnih jedinica iz Srbije mnoge žrtve su okarakterisale kao provokaciju.

RTV Slon/N1

Vezane vijesti

TUZLA