5 C
Tuzla
30.11.2023.

Erdogan: Nikada nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da se zaboravi Srebrenica

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da je danas 28. godišnjica genocida u Srebrenici, događaja koji je u historiji zabilježen kao tamna mrlja.

– U ovom danu žalosti i tuge ožalošćenim porodicama šehida i bošnjačkoj braći i sestrama još jednom upućujem iskrene izraze saučešća – kazao je Erdogan, koji se video-porukom obratio učesnicima komemoracije povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, te dženaze i ukupa 30 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Dodao je kako u mislima “čuvamo mudrost i gorku stvarnost u riječima rahmetli Alije: ‘Šta god učinili, ne zaboravite genocid, jer se zaboravljeni genocid ponavlja’.”

– Da se ne bi slična zvjerstva ponovila, nikada nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da se zaboravi Srebrenica. Rana koju je u našim srcima otvorio genocid počinjen pred očima cijelog svijeta u Srebrenici, krvari već 28 godina – kazao je Erdogan.

Po njegovim riječima, sa svakom šehidskom dženazom ponovo proživljavamo one dane, ponovo ih se sjećamo, ponovo u sebi lijemo suze.

– Danas ćemo na vječni počinak ispratiti još 30 šehida. Neka im duše budu sretne, a mjesto neka im bude dženet. Neka Allah dž.š. svim šehidima podari lijepi dženet. Porodicama šehida i bošnjačkoj braći i sestrama čija bol svakog 11. jula postaje jača, želim sabur – naveo je Erdogan.

Istaknuo je da uprkos presudama međunarodnih sudova, još ima onih koji negiraju genocid u BiH, koji kažu da se ne kaju zbog ratnih zločina koje su počinili, a nažalost mogu se naći i oni koji ih podržavaju.

– Osuđujem ove ljude bez savjesti i ove izjave vrijedne žaljenja. Kako se stradanja u BiH ne bi ponovila moramo ostaviti iza sebe govor mržnje i uspostaviti kulturu mira, tolerancije i pomirenja. Svi zajedno moramo raditi na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu – istaknuo je Erdogan.

Kazao je kako ne smijemo zaboraviti da je stabilnost BiH ključna za stabilnost Balkana i Evrope.

– Turska će nastaviti činiti sve da se BiH pretvori u gnijezdo stabilnosti, mira i prosperiteta – poručio je Erdogan.

Istaknuo je da je u odnosu na period od prije 28 godina danas Turska, sa svojom ekonomijom, diplomacijom, potencijalima i sposobnostima mnogo snažnija i uvaženija.

– Naša zemlja neće nikada dozvoliti da se ondašnja stradanja ponove. Uvijek ćemo podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijani integritet Bosne i Hercegovine. Očekujem od vas da budete spokojni i otvorena srca. S ovim mislima, na kraju ovog obraćanja, molim Allaha dž.š. da šehidima Srebrenice podari svoj rahmet, a ja se s poštovanjem poklanjam pred njihovim sjenama – zaključio je Erdogan.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA