20 C
Tuzla
23.05.2024.

Evo kako će izgledati obnovljena zgrada Soda-So: Predstavljen glavni projekat

Današnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju zgrade Soda-So. U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije.

Zgrada Vlade Tuzlanskog kantona, poznatija kao zgrada Soda-So, spaljena je u masovnim protestima 2014. godine. Deset godina nakon paljenja ovog objekta, priča o rekonstrukciji se konačno sprovodi u djelo. Danas je prezentovan glavni projekat nakon čega slijedi odabir izvođača radova.

„Možemo kazati da ćemo imati objekat gdje će se vršiti i nadogradnja i dogradnja objekta zgrade Vlade. Imat ćemo određene faze koje zahtjevaju pripremne radove u vidu rušenja aneksa objekta, odnosno dijela postojeće zgrade gdje će se vršiti dogradnja u nekih šest metara dužine i cjelokupne širine do etaže koja se proteže na 11 spratova“, kazala je Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Projektantska vrijednost ovih radova iznosit će oko 9,5 miliona KM bez PDV-a. Predviđeni rokovi za finalizaciju i implementaciju projekta su 12 mjeseci.

„Naš naredni korak je priprema javne nabavke, njeno objavljivanje i izbor izvođača. Ono što je ministarstvo planiralo jeste da nakon izbora izvođača i potpisivanja ugovora predvidi rok od 12 mjeseci za konačnu realizaciju i implementaciju radova na terenu“, pojasnila je Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić i premijer TK Irfan Halilagić

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, podsjeća da je rekonstrukcija zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kapitalni projekat i jedna od fokusnih tačaka, a važno je istaknuti i ekonomsku isplativost ovog objekta.

„Deset godina nakon događaja koji je zgradu Vlade Tuzlanskog kantona doveo u stanje u kakvom ona sada jeste, mi smo danas vrlo blizu koraka koji znači početak rekonstrukcije i adaptacije. Mi smo kod Razvojne banke već osigurali kreditna sredstva u iznosu od 5 miliona KM za početak radova, a ostatak sredstava ćemo osigurati iz nekih drugih izvora“, rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

U novu zgradu predviđeno je da budu smještene skoro sve one institucije koje nisu smještene u objektima koji su već u vlasništvu Tuzlanskog kantona. U takvim objektima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok je u planu da ostale institucije budu smještene u rekonstruisanu zgradu Vlade TK.

Vezane vijesti

TUZLA