21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Fejzić: Postoji opravdan strah da nećemo pronaći sve žrtve genocida u Srebrenici

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić izjavio je danas, tokom obilježavanja 20 godina od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida, da postoji opravdan strah da se neće pronaći sve žrtve genocida u Srebrenici jer su procesi pronalaska nestalih i identifikacija usporeni.

– Borba za istinu, borba za pronalazak ubijenih i njihovu identifikaciju počela je odmah poslije rata. Još 2003. klanjali smo prve kolektivne dženaze ovdje, a u septembru iste godine je otvoren ovaj memorijalni centar – kazao je Fejzić.

Ističe da je otvaranje i samo postojanje Memorijalnog centra veliki korak u dokumentiranju zločina genocida koji je počinjen nad Bošnjacima te da je to prva institucija koja otvoreno, javno i sistematski radi na dokumentiranju zločina genocida.

Fejzić kaže da je u proteklom periodu u samom Memorijalnom centru urađeno mnogo posla u infrastrukturnom smislu.

– Ali i važnije, u smislu dokumentovanja genocida posebno u segmentu prikupljanja ličnih podataka žrtava genocida, historije, ličnih svjedočenja, analiza, relevantnih presuda i krivičnog gonjenja odgovornosti za genocid i zločine počinjene nad čovječanstvom – naglasio je.

Fejzić smatra da je neizmjeran doprinos preživjelih žrtava genocida, majki, u borbi za istinu i pravdu.

– Prije svega, zahvaljujući naporima preživjelih, a posebno majki, i danas imamo Memorijalni centar ovdje u Potočarima. Ono o čemu moramo govoriti i uvijek se sjećati jeste da mi još uvijek tragamo za više od hiljadu žrtava i nakon 28 godina od počinjenog genocida – kazao je.

Smatra da je bolna činjenica da su mnoge majke, supruge, sestre ubijenih umrle, a da nisu dočekale da njihova djeca, muževi, očevi, braća budu pronađeni.

– Žrtve koje smo identifikovali i kojima klanjamo dženazu svake godine, njihova tijela uglavnom nisu potpuna, nerijetko ukopana po jednoj ili dvije kosti žrtava. Nakon kolektivne dženaze svake godine imamo i reekshumacije ranije ukopanih žrtava genocida kako bi se pridodali ostaci koji su pronađeni nakon ukopa i identifikacije – kazao je.

U prevodu, dodao je, to znači da je jedno tijelo pronađeno u više masovnih grobnica te su često i nakon reekshumacije tijela i dalje nepotpuna.

– Sve to govori o stravičnosti, ali i o planskom, sistematskom, počinjenom i izvršenom genocidu. Zapravo, genocid uvijek traje, jer je izraženo negiranje, minimiziranje i relativizacija genocida iz dana u dan, uprkos zakonu koji zabranjuje negiranje genocida – zaključio je Fejzić.

Ovaj memorijalni kompleks, smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, osnovan je Odlukom visokog predstavnika, a zvanično ga je 20. septembra 2003. godine otvorio Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Centar je osnovan kao memorijalni kompleks čija je uloga njegovanje i čuvanje sjećanja na nevine žrtve genocida, a koji je, istovremeno, i svojevrsni podsjetnik i opomena budućim generacijama kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA