23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

FIS Europa Kup za žene u februaru na Bjelašnici

Skijaški spektakl, FIS Europa Kup u Super-G disciplini za žene, bit će održan 12. i 13. februara na olimpijskoj planini Bjelašnica i predstavljat će najveće skijaško takmičenje nakon Olimpijade 1984. godine.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, Europa Kup je značajan događaj koji predstavlja preduslov za organiziranje Svjetskog skijaškog kupa. Organizator ističe da je sve spremno za održavanje, te da vremenske prilike idu u prilog događaju.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako Sarajevo nakon više od tri decenije na pravi način obilježava godišnjicu Olimpijade. Ističe da je Vlada KS donijela stratešku odluku da od Bjelašnice ponovo naprave skijašku destinaciju, kako bi u konačnici postala i željena ljetna destinacija.

– Dovest ćemo najbolje skijašice koje se takmiče, a jedna od njih je i naša najbolja skijašica Elvedina Muzaferija kojoj trebamo dati podršku – kazao je Forto.

Krajnji cilj je, dodao je, da Bjelašnicu ponovo nakon 30 godina stave na mapu svijeta skijanja.

Forto je naglasio da nema dileme da će ZOI 84 organizirati takmičenje po evropskim standardima.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da je to ministarstvo u razvoj kapaciteta Bjelašnice uložilo oko 30 miliona KM kako bi vratili “sjaj” toj ljepotici.

– Ovo je jedan od dokaza da se sve isplatilo, jer danas pričamo o jednom od najvećih događaja na Bjelašnici nakon Olimpijade. Bjelašnica će biti jedno od najtraženijih destinacija u Evropi – kazao je Delić.

Načelnik općine Trnovo Ibro Berilo istakao je da daju punu podršku organizaciji tog događaja te da svake godine ulože od 5 do 6 miliona KM u razvoj Bjelašnice.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA