25 C
Tuzla
28.05.2024.

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Povezanost Bosne i Hercegovine s regijom, ali i povezanost svih nas s Evropom mora biti prioritet. Slobodan protok naših ljudi, roba i ideja zaustavit će iseljavanje i vratiti nadu u bolje sutra – rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto nakon sastanka u Beogradu s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goranom Vesićem, dodajući da će dvije zemlje zajedno razgovarati s partnerima iz EU o finansiranju projekata.

Ministri su suglasni da je jedan od bitnijih projekata između Bosne i Hercegovine i Srbije pruga Sarajevo – Beograd, nastao kao zajednička inicijativa ministara dviju zemalja. Pruga će omogućiti dalje jačanje privredne aktivnosti između Srbije i BiH.

– Također, kad je u pitanju izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd, ministar Vesić je istakao da će dio autoceste Sremska Rača – Kuzmin biti završen do kraja godine – navodi se.

Sagovornici su pojasnili da se trenutno radi i na rekonstrukciji mostova na Drini, između Srbije i BiH.

Ministar Forto naglasio je da je, nakon prvog sastanka sa Vesićem, iniciran razvoj digitalizacije prometnih dozvola.

– Poslovna zajednica koja se bavi prijevozom u regiiji moći će digitalizirati sve što je potrebno kako bi se omogućio neometan prelazak preko granice – naveo je Forto.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Ministarstva komunikacija i prometa BiH, ministar Forto pozvao je ministra Vesića 6. i 7. juna u Sarajevo, kad će sa partnerima iz cijele regije i EU razgovarati o drugim projektima, pogotovo onima iz željezničkog sektora, kad se očekuje i potpisivanje sporazum o zajedničkom investiranju u željeznički koridor.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA