13 C
Tuzla
23.02.2024.

/FOTO/ Građani uz porodicu Amre Kahrimanović, traže ostavke nadležnih

Mirna šetnja građana u znak protesta protiv ubistva Amre Kahrimanović održana je u nedjelju. Građani iz svih krajeva kantona okupili su se ispred kafića u kojem je Amra ubijena, a potom se mirnom šetnjom uputili prema objektu u neposrednoj blizini MUP -a TK. Prisutnima su se obratili članovi porodice ubijene Amre, kao i brojni aktivisti.

Protestno okupljanje građana povodom ubijene Amre Kahrimanović
Foto: RTV Slon/ Protestno okupljanje građana povodom ubijene Amre Kahrimanović

Nekoliko hiljada građanki i građana Tuzle i Tuzlanskog kantona u nedjelju je prisustvovalo mirnoj protesnoj šetnji zbog ubistva  Amre Kahrimanović koju je 7. februara usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil.

Foto: RTV Slon

Za bol, tugu i ogorčenost njenih najbližih ali i svih drugih građana riječi nije bilo dovoljno. Ali jedno je kažu jasno. Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja da je sistem ponovo zakazao, jer je ubica pucao iz službenog pištolja koji je trebao vratiti, a nije. Stoga su jasno poručili da žele ostavku nadležnih.

„ Sve nadležne osobe u MUP-u TK moraju da snose odgovornost. Mi ćemo poduzeti sve moguće pravne mjere da to ostvarimo i da u tome ustrajemo. Ovaj slučaj ne smije biti samo još jedno prebacivanje odgovornosti i samo još jedan obični izvještaj“, rekao je Damir Hodžić, sin ubijene Amre Kahrimanović.

Foto: RTV Slon

Zbog toga će, kažu, biti spremni na ovakva okupljanja sve dok oni koji imaju udjela u svemu ovome ne napuste pozicije. Rokovi su postavljeni, sada je naglašavaju na njima.

„ Oni nemaju empatiju, oni imaju bahatost a mi ćemo pokazati ako ne budu dali ostavke svojim protestima, ako ne budu dali ostavke u narednih sedam dana, imat će svakih sedam dana proteste. Sigurno se neće završiti kao što je bilo sa Nizamom, sigurno se neće završiti“, dodao je Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre Kahrimanović.

Građani traže ostavke odgovornih

Nadaju se tome i Nizamina tetka ali i otac ubijenog Dženana Memića koji su došli pružiti podršku porodici ubijene Amre. Rame uz rame sa hiljadama građana iz cijelog Tuzlanskog kantona došli su reći dosta. Stati u kraj nepravilnostima u sistemu.

Foto: RTV Slon/ Građani uz porodicu Amre Kahrimanović, traže ostavke nadležnih

„ Ovo je još jedna tragedija i koliko će ih još biti Bog zna, ali ovaj narod bi se morao probuditi i preuzeti pravdu u svoju ruke. Neće državu uništiti ovi što je uništavaju već ovi što šute“ , istakao je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

Ovime će kako su istakli pokazati da se ne bore samo za Amru, nego i sve žrtve sistema.

„ Mi nemamo riječi. Vrijeme je krajnje da se nešto učini u ovom gradu, da se stane na put i da se smijene kompletno svi“, rekla je Amra Pirić, aktivistica za zaštitu životinja.

„ Pokušavamo tim protestnim šetnjama da ukažemo na propuste u našem sistemu, da nam je da mirnim putem pošaljemo poruku da je ova država zakazala“, navodi Amira Ćelić Omerašević, Gračanica.

Možda će vas zanimati i ovo:

Inicijativa građana Tuzle o sigurnosnoj situaciji u TK predata Skupštini, očekuje se hitna sjednica

 

Vezane vijesti

TUZLA