14 C
Tuzla
28.05.2024.

Hoće li u ovoj godini početi izgradnja dijela autoceste od Tuzle prema Orašju?

Idejni projekat ove dionice puta predat je u Autoceste Federacije BiH i upravo iz ovog preduzeća uvjereni su da će sama izgradnja od Mihatovića do Previla početi u drugom dijelu godine. Sredstva za potrebnu dokumentaciju, eksproprijaciju zemljišta i izgradnju su osigurana.

”Vlada Federacije BiH je obezbijedila sredstva za izgradnju dijela ove autoceste u visini od 134 miliona KM. Mi smo u planu da krenemo sa realizacijom gradnje u drugoj polovini godine, hoćemo li do tada nailaziti na neke probleme to nekad ne zavisi od nas, ali ćemo dati sve od sebe, zato smo danas i u Tuzli da tražimo pomoć od vodećih ljudi grada Tuzla i njihovih službi”. rekao je Ešef Džafić, izvršni direktor JP Autoceste FBiH

Na sastanku izvršnog direktora Autocesta FBiH, predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Jasmina Imamovića i vršitelja dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijada Lugavića rečeno je da je ovo projekat na koji Tuzla i Tuzlanski kanton čekaju godinama. Važno je da se što prije krene u realizaciju, čime će biti osigurana bolja povezanost ovog dijela države sa ostatkom, poručeno je.

”Mi ne možemo biti kao najmnogoljudniji dio BiH bez ijednog metra autoputa. Krajnje je vrijeme, sad očekujemo sinergiju, to je jedan od prioriteta, to je ono što čekamo 20 godina”. dodao je Jasmin Imamović, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH

”Autocesta od Orašja do Tuzle je jako bitna za razvoj TK, za povezanost Luke Brčko sa Aerodromom Tuzla, jaka je bitna za povezanost TK sa ZDK, jer ova dionica trase autoceste je dionica buduće autoceste od Beograda preko Brčkog i Tuzle prema Sarajevu”. nastavio je Ešef Džafić, izvršni direktor JP Autoceste FBiH

Tuzla je u putnoj blokadi više od dvije decenije navodi prvi čovjek grada, stoga je ovo važan dan, kada su dogovoreni koraci u izgradnji autoceste koja počinje na teritoriji grada Tuzla i ide prema Orašju, odnosno granici sa Evropskom unijom. Gradske službe će biti na raspolaganju graditeljima konstantno, kako bi realizacija projekta bila što brža, navodi Lugavić.

”Srce mi je ovoliko što danas svi sudjelujemo ovom sastanku i prezentaciji i gdje smo već dogovorili da ćemo ići sa realizacijom ovog projekta. Posebno je znajačno što je Vlada FBiH obezbijedila finansijska sredstva za ovu investiciju. Gradska administracija i sve službe će 24 sata biti posvećeni ovom poslu, posebno Služba za geodetske i imovinsko-pravne poslove, naše pravobranilaštvo a i sve druge službe će pomoći da se što brže i što efikasnije izvrši proces eksproprijacije”. zaključio je Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnika Tuzle.

U Autocestama Federacije BiH se nadaju da neće biti problema prilikom eksproprijacije zemljišta a olakšanje je što je zemljište na kome bi trebala biti izgrađena ova dionica, proglašeno javnim interesom Federacije BiH. Dionica Mihatovići – Previle bit će duga 10 kilometara i imat će u Mihatovićima petlju, upravljački centar i naplatno mjesto, te petlju i naplatno mjesto u Previlama.

Vezane vijesti

TUZLA