18 C
Tuzla
16.06.2024.

Humanitarni čelnik UN-a traži pomoć u smještaju, hrani i školovanju u potresom pogođenoj Siriji

Čelnik UN-a za humanitarnu pomoć izjavio je u ponedjeljak u Siriji pogođenoj potresom da je hitno potrebno pokriti humanitarne potrebe kao što su smještaj, hrana i školovanje.

Martin Griffiths, zamjenik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć, kazao je kako je sada plan da se pokriju tri mjeseca humanitarnih potreba u Siriji.

– Sada, u humanitarnoj fazi, hitnost je pružanje smještaja, socijalne zaštite, hrane, školovanja i stvoriti osjećaj budućnosti za ove ljude. To je naša obaveza – rekao je novinarima u gradu Aleppu na sjeveru Sirije koji je pod kontrolom vlade, nakon obilaska lokacija oštećenih u potresu 6. februara.

Govoreći o situaciji u oblastima koje drže pobunjenici u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, Griffiths je rekao da će UN imati pomoć koja se dostavlja u tu regiju i da se kamioni s humanitarnim zalihama također kreću iz Turske u sjeverozapadnu Siriju.

Pohvalio je međunarodnu potragu i spašavanje u potresu kao “bez premca u istoriji”, rekavši kako vidi “isto za humanitarne potrebe”.

Ujedinjene nacije su saopćile da je potres u Siriji raselio 5,3 miliona ljudi.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA