19 C
Tuzla
28.05.2024.

Humanost na djelu: Tuzlanski učenici obradovali osobe u stanju socijalne potrebe

Školski hodnik prenatrpan osnovnim životnim namirnicama, odjećom i obućom koju su učenici prikupili za porodice koje žive u teškim uslovima, bio je jedan od prizora koji se mogao vidjeti danas.

Među učenicima koji su aktivno učestvovali je i Maja. Ovo je kaže, prilika njoj i njenim vršnjacima da podijele dio onoga što imaju sa drugima.

”Nekako nas motiviše da to činimo kroz cijeli život i nadam se da ćemo imati priliku ne samo kroz školu nego i u budućnosti”, rekla je za RTV Slon Maja Karić, učenica Međunarodne škole Richmond Tuzla. 

Pomoći onima kojima je to zaista i potrebno misija je tuzlanskih đaka. Pogledi puni ponosa mogli su se vidjeti na njihovim licima, jer kako i sami kažu, čine dobro djelo. Osmjesi na licima govorili su više od riječi.

A kako i ne bi. Za kratko vrijeme uspjeli su prikupiti velike količine. Užurbanim koracima pohrlili su do paketa. Željeli su učenici da namirnice što prije dođu do onih kome su i namijenjene.

Faruk je, kako nam i sam kaže odmah znao šta kupiti i koje su to najpotrebnije namirnice. Osjećaj koji ima zbog učešća u ovoj akciji, kaže neprocjenjiv je.

”Predivan je osjećaj, ovo je jako bitan projekat i za našu školu ali i za nas djecu da osjetimo kako je i onima koji nemaju”, naveo je za RTV Slon Faruk Dževdetbegović, učenik Međunarodne škole Richmond Tuzla. 

A s tim osjećajem svakodnevno se susreću u Narodnoj kuhinji Imaret u Tuzli. Stoga je njihova adresa, učenicima bila prva za uručivanje paketa pomoći.

Ove namirnice biće dovoljne za pripremanje obroka naredna dva mjeseca, kažu nam iz Imareta i dodaju da ova donacija ima posebnu čar jer učestvuju djeca.

”Puno mi to znači zato što je dat akcent na djecu, djeca su naša mladost i oni kroz ovakve akcije uče pomagati licima u stanju socijalne potrebe”, kaže između ostalog u izjavi za RTV Slon Zijad Dardagan, koordinator HO ”Merhamet” Regionalni odbor Tuzla. 

Učenici su ovu akciju realizovali u okviru sedmice tolerancije i to pod motom ”Kupujmo domaće, biće nam bolje!”

Na ideju smo došli u saradnji sa pedagozima osnovnih škola sa područja grada Tuzla i došli smo u kontakt sa 18 porodica iz Tuzle koji žive u teškim materijalnim uslovima te smo skupili za njih veliku materijalnu pomoć u vidu obuće, odjeće hrane i ostalih potrepština”, istakla je za RTV Slon Mirna Kovačević, profesorica razredne nastave Međunarodne škole Richmond Tuzla. 

Ono u čemu se svi slažu jeste da je postavljeni cilj akcije da učenici u potpunosti osjete da pomažu nekome, danas u potpunosti i ispunjen.

Vezane vijesti

TUZLA