18 C
Tuzla
13.06.2024.

Hurtić i Aggeler o ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo BiH u EU

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sastao se sa šefom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorom Brianom Aggelerom.

Razgovarano je o prioritetima u radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u narednom periodu, a posebno o ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, od kojih su mnogi u nadležnosti ovog ministarstva.

Istaknuta je važnost potpisivanja ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, a ministar Hurtić je naveo da je Vijeće ministara usvojilo ovaj ugovor, te je proslijeđen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Ministar je upoznao ambasadora sa aktivnostima na izradi Srednjoročnog programa za suzbijanje diskriminacije, koji je vrlo važan strateški dokument i čiji bi prijedlog mogao biti spreman tokom narednog mjeseca.

Također, razgovarano je i o projektu „Jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini”, koji implementira Vijeće Evrope, ali i o Akcionom planu za Rome, čiji će operativni plan biti završen u narednim danima.

Tokom sadržajnog sastanka, razmijenjena su mišljenja i o aktivnostima Vijeća za djecu, ali i uspostavljanju Vijeća osoba sa invaliditetom.

Ambasador Aggeler je naglasio da OSCE ostaje posvećen pružanju podrške i pomoći građanima Bosne i Hercegovine i vlastima, uključujući i zajednički rad, a s ciljem ispunjavanja preuzetih obaveza, usvajanja zakona i drugih dokumenata, saopćeno je iz Hurtićevog kabineta.

Vezane vijesti

TUZLA