7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Jedan obrok za gladan stomak: Narodna kuhinja jedini spas

250 naših komšija obrok iz Narodne kuhinje dobija na kućnom pragu. Bez ove podrške, bili bi gladni. Nažalost, broj onih kojima pomoć treba, svakodnevno raste.

Topli obrok iz Narodne kuhinje siromašne održava u životu.

”Da ne dobijem ovog ručka, ne znam šta bih, Boga mi”, navodi Hasib Džolota iz Tuzle.

Nekad je dom bio pun hrane. Supružnici Džolota su radili i doprinosili kućnom budžetu, sada bolesni i bez para. Mogao bi, kaže Hasib, da ima, pojesti i više od jednog obroka.

”Sam sam mogao pojesti ona dva hljeba iz prodavnice na obrok, a ovaj obrok razgodim na triput”, kaže Hasib.

Admira s kolegama iz Merhameta svakodnevno podijeli na terenu po 250 obroka u Tuzli. Priča nam, svega se nagledala.

”Njima je nekad potrebna i riječ, vidiš da su željni da pričaju, jednostavno nemaju s kim to podijeliti. Gladni su normalno, ne mogu sebi napraviti, ima ljudi koji su i nepokretni”, navodi Admira Hodžić, uposlenica HO ”Merhamet” – Regionalni odbor Tuzla.

Dnevno u Narodnoj kuhinji ”Imaret” pripremaju više od 2.700 obroka za građane u četiri lokalne zajednice. Broj korisnika se povećava.

”Na početku 2022. godine imali smo 2.400 korisnika, sad imamo 2.780, to je 380 korisnika više”, kazala je Mensura Husanović, direktorica HO ”Merhamet” – Regionalni odbor Tuzla.

Nada se Hasib, da će narednog mjeseca, kada puni 65 godina, dobiti penziju i na stolu imati tri obroka, a da će Admira umjesto njima, moći pomoći drugima.

Vezane vijesti

TUZLA