10 C
Tuzla
30.05.2024.

Kako upotpuniti i uljepšati život mališana: Nova igraonica za djecu u Solani

Prostranu terasu trećeg sprata ovog stambeno-poslovnog objekta, etažni vlasnici pretvorili su u prostor za igru i zabavu svojih najmlađih stanara. Kažu, i ranije su se ovdje okupljali, donosili različita pomagala za igru, ali je sada drugačije.

”Oni su imali male tobogančiće ili neke druge sadržaje, vidimo da je to betonska podloga, da se često povređuju na ovakvoj podlozi, onda smo došli na ideju da uradimo modernu savremenu podlogu koja će zapravo njima olakšati kretanje i neće dolaziti do povređivanja”, rekao je za RTV Slon Elmir Tukić, predstavnik etažnih vlasnika. 

Mališani ne kriju sreću i zadovoljstvo što su dobili svoj kutak. Priredili su svečanost za prisutne prilikom otvorenja Dječije igraonice.

”Baš sam uzbuđenja, baš nam je lijepo, jedva sam čekala da dobijemo ovakvo nešto, svima je baš lijepo”, rekla nam je Sukejna Mešić. 

Ovo će biti idealan prostor i za nova prijateljstva, kažu mališani.

”Divno je stvarno i baš mi je drago što su napravili ovo. Imam dvije drugarice, baš Sukejna što je pričala i bit će još jedna Tajra, sa njima se baš često viđamo ovdje i igramo i dolazit ću ovdje svaki dan”, dodaje Sajra Delić. 

”Ja sam sa drugaricom stalno govorila da imamo veliko igralište na terasi, stalno smo zamišljale ovo, tako da je ovaj dan kao bajka”, istakla je Tajra Hasanović. 

Podršku u ovom projektu dao im je Evropski univerzitet ”Kallos”, njihov novi komšija čije sjedište je od ove godine u tom stambeno-poslovnom objektu.

Investicija je oko 10 hiljada maraka, a iz te visokoobrazovne ustanove kažu da su se na neki način željeli odužiti svojim malim komšijama što su ih rado prihvatili kao nove stanare i zaželjeli dobrošlicu.

”Ja sam radostan kad vidim djecu kad se igraju, na igralištu, kad nisu pored telefona i kompjutera, kad vidim da djeca normalno hodaju i trče, to je jedno bogatstvo, jer današnja djeca, žalosno je, ne znaju ni da hodaju, zašto što sjede pored kompjutera, televizora, igraju igrice. Ja se radujem svemu ovome, zaželio sam im da ih iduće godine bude duplo više na ovom igralištu”, istakao je akademik prof.dr. Nedeljko Stanković, profesor Evropskog univerziteta ”Kallos” Tuzla. 

Neće na ovome stati, u planu imaju i nove sadržaje na terasi trećeg sprata.

”Pokušat ćemo da nacrtamo poligon za djecu gdje će razvijati svoje tjelsne i kognitivne sposobnosti, a pokušat ćemo i da dođemo do saobraćajnog poligona poput onog kojeg djeca imaju na dodatoj nastavi i sekcijama saobraćajne kulture i pripremaju se za takmičenjama u svojim školama”, navodi Elmir Tukić, predstavnik etažnih vlasnika

Do novih sadržaja, mališani su obećali da će ovdje biti svakodnevno u slobodno vrijeme. Njihovu svečanost upotpunila je i animatorica Šarenko kojoj su se posebno obradovali, pa je druženje dugo trajalo.

Vezane vijesti

TUZLA