15 C
Tuzla
01.03.2024.

Kolegij gradonačelnika: Za održavanje zajedničkih dijelova zgrada 205 000 KM

Na kolegiju gradonačelnika Tuzle razmatrana je Informacija o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada.

Grad Tuzla je donio Pravilnik, Uputstvo, i Odluku kako bi regulirao upravljanje i održavanje. Prema podacima iz Registra zgrada i upravitelja, etažni vlasnici su zaključili 843 ugovora s pravnim licima za upravljanje i održavanje. Finansiranje se ostvaruje kroz mjesečnu naknadu, a visina naknade propisana je zakonom.

Kako bi podržao kolektivno stanovanje i rješavanje problema održavanja zajedničkih dijelova zgrada, Gradsko vijeće Tuzle je usvojilo Odluku o subvencioniranju troškova sanacije. Sredstva će se dodjeljivati putem javnog poziva, olakšavajući proces etažnim vlasnicima kroz upravitelje zgrada.

U 2023. godini, Grad Tuzla je izdvojio 205 000 KM za subvencije, zaključivši 25 ugovora ukupnog iznosa od 204 995 KM. Subvencije su obuhvatile različite potrebe, uključujući uklanjanje arhitektonskih barijera na stubištima.

Grad Tuzla planira nastaviti s ovakvim programom kako bi podržao etažne vlasnike u rješavanju problema održavanja zajedničkih dijelova zgrada. Informacija će biti upućena na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću Tuzle.

Potpisani ugovori: Nekoliko zgrada u Tuzli dobija nove rampe za osobe sa invaliditetom

Vezane vijesti

TUZLA