7 C
Tuzla
22.03.2023.

Koliko su zgrade u Tuzli sigurne od zemljotresa?

Tuzlansko tlo je nestabilno, no, scene kakve su u Turskoj, ne bi trebali gledati. Noviji stambeni objekti, nadaju se stručnjaci, građeni su prema zakonskim odredbama.

Grad Tuzla je u izradi prostornog plana donio član Odluke o provođenju da se novi objekti moraju prilagoditi osmom stepenu Merkalijeve skale”, kazao je Miralem Mulać, šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa u CZ Tuzla.

Želim da pretpostavm se da su svi naši objekti građeni u skladu sa propisima, projektovano ,proračunato, ugrađeni materijali adekvatne kvalitete i izvođač je ispoštovao propise. Gradjevinski inzenjeri oni proracune rade po eurokodu isto kao i svi inzenjeri u Evropi”, rekao je Damir Zenunović, redovni profesor građevinarstva Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Najvažniji faktor koji osigurava rad konstrukcije na potres je armatura, pojašnjava profesor. Ona daje fleksibilnost objektu i na taj način troši energiju zemljotresa.

Kad se unese kroz potres određena energija ona dovodi do toga da se objekat njiše, ali armatura osigurava da prilikom tog njihanja da se objekat ne sruši, da se potroši ta seizmička energija”, dodaje Zenunović.

Problematična bi mogla biti starija gradnja, za koju, niko ne smije potvrditi, da li bi podnijela teže zemljotrese.

“Moramo biti svjesni da ti objekti nemaju otpornost”, kaže Zenunović.

Morat će se i u tom pogledu pokloniti pažnja i da se pokuša i takvi objekti bar koji su najpribližniji i koji se mogu prilagoditi seizmičkoj aktivnosti pokušati privesti stanju da budu sigurni za stanovanje”, ističe Mulać.

Zemljotres se ne može niti spriječiti niti predvidjeti. Ono što kao građani možemo uraditi jeste da pokušamo pomoći sami sebi.

“ Ne smijemo biti blizu prozora, najbolje je da nekim predmetom zaštitimo svoju glavu. Najvažnije je što prije napustiti objekat ali bez panike”, rekao je Jasmin Habul, zamjenik komandira Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

Imate vi u uputstvima određenim gdje kažu da se sklonimo u manju prostoriju, ispod štoka vrata, da se sklonimo od prozora da nas ne udari staklo, zavucite se pod sto”, kazao je Slavko Stjepić, pomoćnik gradonačelnika za Službu civilne zaštite Grada Tuzle.

Ukoliko dođe do potresa a vi se nalazite u visokim zgradama jedna od preporuka jeste da ni u kom slučaju ne koristite lift.

Iako mjesta panici ne bi trebalo biti, struka upozorava da se unaprijed treba raditi na rješavanju potencijalnog problema, a ne posljedica.

POSLJEDNJE DODANO