12 C
Tuzla
12.04.2024.

Komšić: Nikad nam neće zafaliti hrabrosti da branimo Bosnu i Hercegovinu

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je sinoć da neprijatelji Bosne i Hercegovine moraju znati i znati će da nam nikada neće zafaliti hrabrosti da Bosnu i Hercegovinu branimo i odbranimo od svih pokušaja ugrožavanja.

U govoru koji je održao na centralnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine za područje cijele Austrije, na poziv bosanskohercegovačkih udruženja u Salzburgu, Komšić je podsjetio da je BiH 1992. stekla međunarodno priznanje kao članica UN-a, ali je  istovremeno od istog UN-a kažnjena uvođenjem embarga na uvoz oružja, čime je braniocima Republike Bosne i Hercegovine otežana, odnosno skoro onemogućena odbrana Republike, a počiniteljima genocida i onima koji su vršili etničko čišćenje uz pomoć susjedne Srbije, a godinu poslije i Hrvatske, dat je dodatni vjetar u leđa.

– Umjesto da se, kao danas Ukrajini, braniocima Republike Bosne i Hercegovine dostavi pomoć u oružju kako bi se mogla braniti od agresije, mi smo bili prinuđeni ne samo da se nosimo sa posljedicama uvođenja embarga, nego smo bili prinuđeni i to da pregovaramo o brojnim tobože mirovnim planovima koji nisu bili ništa drugo nego prijedlozi podjele države Bosne i Hercegovine, sa perspektivnom njenog potpunog gašenja – rekao je Komšić.

Istakao je da se ne smije zaboraviti da je jedan lord Oven u najtežoj 1993. u trenucima dok je pokušavao pridobiti podršku za svoj plan podjele Bosne i Hercegovine, bio taj koji je po pregovorima sa sobom vodio Fikreta Abdića i pokazivao ga kao kooperativnog i dobrog dečka koji je spreman pristati na mnoge ustupke na koje  nisu mogli da pristanu legalni predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine.

– Na žalost i danas neki novi ”lordovi Oveni” traže nove Fikrete Abdiće. Njihova politička metodologija je ista. Njihovi ciljivi su isti, a isti su čak i oni koji stoje iza njih. Otkuda i zbog čega oni još uvijek postoje? Postoje zbog toga što agresija na Bosnu i Hercegovinu nikada nije prestala. Snage koje su napadale na Bosnu i Hercegovinu, nisu se pomirile sa njenom nezavisnošću, i suverenošću. Oni će i dalje nastaviti da napadaju. Mi se možemo obraniti jedino ako se budemo branili onom hrabrošću kojom smo se branili u periodu od 1992 do 1995. – naveo je Komšić.

Naglasio je da se u toj borbi možemo i moramo se prvo osloniti na sebe jer budemo li se nadali pomoći nekih drugih, i budemo li mi pasivni, sami ćemo dovesti u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine.

– Međutim, mir mogu očuvati samo oni koji su u svakom trenutku spremni na borbu za ono što smatraju svojom najvećom vrijednošću. Bosna i Hercegovina je naša najveća vrijednost i mjera stvari. Živjeli, i sve vas srdačno pozdravljam. Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – poručio je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA