15 C
Tuzla
01.06.2023.

Konaković i Reilly o putu BiH u EU i NATO, reformskim procesima, regionalnoj saradnji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julianom Reillyjem. Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima dviju zemalja, putu BiH u EU i NATO, reformskim procesima, regionalnoj saradnji te geopolitičkim izazovima.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost na pomoći i podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo daje Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Istaknuo je važnost kontinuiranog jačanja odnosa dviju država, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Ambasador Reilly naglasio je snažnu opredijeljenost Ujedinjenog Kraljevstva za daljnji razvoj odnosa sa BiH. Najavio je nastavak provedbe politike UK usmjerene na izgradnju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine kao i podrške euroatlantskim integracijama.

Tokom razgovora uručio je ministru Konakoviću pismo ministra za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije i Sjeverne Irske Lea Dochertyja, u kojem pored čestitke povodom imenovanja za ministra vanjskih poslova BiH, izražava nadu u nastavak jačanja suradnje i unapređenje odnosa dviju prijateljskih zemalja – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!