15 C
Tuzla
22.05.2024.

Krišto: Dio budžetskih sredstava namijenjen poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u nastavku pete sjednice usvojilo Dokument okvirnog budžeta za razdoblje 2023. – 2025. i utvrdilo Nacrt zakona o budžetu za ovu godinu u iznosu 1.315.400.000 KM.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da je donesen Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za period 2023. – 2025.  godina, te da je on usaglašen sa Globalnim fiskalnim okvirom, odnosno Globalnim okvirom fiskalne bilanse i politika u BiH za navedeni period.

Po njenim riječima, entiteteske vlade su predložile, odnosno njihovi parlamenti su usvojili budžet bez fiskalnog okvira, a „mi na niovu BiH smo trebali donijeti prvo Globalni fiskalni okvir kako bi na temelju tog Globalnog fiskalnog okvira donijeli ovaj dukument Okvirnog budžeta i onda na temelju toga donijeli budžet i potrebne odluke za funkcioniranje institucija BiH u 2023. godini“.

”Ovaj budžet koji smo danas usvojili, odnosno njegov okvir iznosi 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 23 posto, odnosno za 241, 8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH iz 2022. godine”, navela je Krišto.

Po njenim riječima, ovim prijedlogom budžeti isti su i rashodi, oni su na nivou pokrivenosti, ništa nije ostalo nepokriveno.

”Nacrtom budžeti za 2023. godinu prioritetno podržavamo nastavak reformi u svezi sa ispunjavanjem uslova za evropsko partnerstvo,  odnosno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Budžet je prilagođen programima rada ministarstava, napose Ministarstva odbrane BiH koje je veliki budžetski korisnik, i drugih ministarstava  i institucija kao i određeni dio sredstva koja se usmjeravaju na višegodišnja kapitalna izdvajanja  za finansiranje kapitalnih projekata budžetskih korisnika”, navela je Krišto.

Po njenim riječima, dio budžetskih sredstava ovog budžeta namijenjen je poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH. Između ostalog, ono uključuje i povećenje osnovice sa  535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci u 2023. godini, te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450 KM.

”U okviru ukupnog budžeta planirana su i sredstva, koja su dio budžeta institucija i za servisiranje vanjskog duga”, navela je Krišto.

Izrazila je zadovoljstvo što su uspjeli u relativno kratkom periodu mnogo toga usaglasiti kako bi danas došli do nacrta ovog dokumenta.

”Vijeće ministara je  zadužilo Ministaratvo finansija i trezora BIH da ovaj prijedlog budžeta uputi prema nadležnim institucijama, Predsjedništvu BiH kao predlagatelju koji upućuje taj prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH, koja u konačnici usvaja ovaj dokument ”, zaključila je Krišto.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA