15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Krišto i Toudic razgovarale o evropskoj perspektivi BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto danas je u razgovoru s ambasadoricom Francuske u BiH Christine Toudic naglasila važnost podrške evropskoj perspektivi BiH u svjetlu ispunjavanja 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Govoreći o aktivnostima novog saziva Vijeća ministara BiH, Krišto je pozitivnim ocijenila započeti trend velike prohodnosti odluka na sjednicama, kojima se osigurava funkcionalnost vlasti na državnom nivou.

Dodala je da su prve posjete članova Vijeća ministara BiH Bruxellesu i zemljama regije praktična potvrda opredijeljenosti za evropski put i unaprjeđenje regionalne saradnje.

Toudic je čestitala na imenovanju predsjedavajućoj Krišto i istakla francusku podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, uz ispunjavanje postavljenih zadataka i 14 prioriteta Evropske komisije. Dodala je da Francuska podržava produbljivanje projekata konkretne saradnje sa zapadnim Balkanom, posebno jačanja regionalne saradnje i stabilnosti u regiji.

Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja BiH i Francuske prijateljska i bez otvorenih pitanja, ali da ekonomski odnosi nisu razmjerni snazi francuske privrede niti privrednim potencijalima i resursima BiH. Naglašena je potreba intenzivnije ekonomske saradnje u obostranom interesu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA