0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Krišto: Očekujem vrlo brzo otvaranje procesa pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izrazila je danas zadovoljstvo u povodu učešća na Bledskom strateškom forumu.

”Veliko je zadovoljstvo sudjelovati danas na Bledskom samitu, ovdje u Republici Sloveniji, čiji domaćin je premijer Slovenije Robert Golob i, naravno, s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem kao članicom Evropske unije”, izjavila je Krišto u povodu održavanja Samita.

Navela je kako današnjem susretu prisustvuju i predstvanik evropskih institucija, odnosno predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, kao i premijeri svih zemalja iz regiona, ocijenivši kako to govori o značaju Bledskog samita za sve njegove učesnike.

Krišto je, istovremeno, podsjetila kako je Samitu prethodila radna večera s premijerima iz regije, posvećena procesu evropskih integracija kao i drugim temama koje se vežu za ovaj proces.

”Želim reći da je tema našeg panela na ovom samitu ‘Proces proširenja na zemlje ove regije’ i želim reći da se Evropska unija i institucije, očekujem da će to danas kazati i na ovom Bledskom samitu, moraju jasnije i odlučnije odrediti spram procesa proširenja”, istaknula je Krišto.

Podcrtala je kako je Bosna i Hercegovina napravila ogroman iskorak u pogledu usklađivanja legislative sa EU i ispunjavanja uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije koje treba realizirati.

”Očekujem da će to predstavnici evropskih institucija znati prepoznati i da će vrlo brzo Bosna i Hercegovina otvoriti proces pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji”, kazala je Krišto.

Podsjetila je, također, kako je u okviru Samita održan i niz bilateralnih susreta na kojima je razgovarano o bilateralnim odnosima, ekonomskom uvezivanju kao i o svemu onome što radi svako s aspekta vlastite nadležnosti, a sve u kontekstu dobre regionalne saradnje i ostvarivanja zajedničkih interesa i ciljeva.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH učestvuje na Bledskom strateškom forumu u čijem je fokusu „Solidarnost kao globalna sigurnost“.

Pored spomenutih, među učesnicima su i premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Bugarske Nikola Denkov, premijer Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti i premijer Albanije Edi Rama.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA