20 C
Tuzla
23.05.2024.

Krišto pisala zvaničnicima EU zbog izmjena Izbornog zakona

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i povjereniku Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju u vezi s Izbornim zakonom, a u kontekstu evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Krišto je podsjetila  na nedavno otvaranje pregovora i kazala kako je svima u Bosni i Hercegovini jasno da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja cjelokupna izborna reforma. Istaknula je da Bosna i Hercegovina kao buduća zemlja članica Evropske unije treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja.

U skladu s tim, predsjedavajuća je podsjetila da se s posebnom pažnjom radi na usaglašavanju Izmjena i dopuna Izbornog zakona. Nadležno ministarstvo pravde je 21. marta 2024. uputilo u proceduru nacrt Zakona koji se trenutno nalazi u javnoj raspravi na koji svi u BiH u ovome trenutku mogu dati svoje komentare i amandmane.

Kazala je da je nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 popravaka nespojivo s Evropskom budućnosti BiH, a najpogubnije je za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, uzevši u obzir  da se radi o zakonu na kojem počiva demokratski sistem i koji je poslije Ustava BiH najvažniji pravni akt.

„Čvrsto držim da nametanje Odluke o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, za mene, kao predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, predstavlja jedan neočekivani izazov na koji ćemo, skupa s Vama, morati odgovoriti na način da se ne ugrozi naš EU put, niti rad institucija BiH jer upravo institucije u BiH moraju preuzeti odgovornost za donošenje svih odluka“, kazala je Krišto u svom pismu visokim zvaničnicima EU.

Na kraju pisma predsjedavajuća je istaknula da je potrebno nastaviti saradnju i zajednički rad te jačati povjerenje i poštivanje između nas u BiH, te dati podršku rješenjima koja će biti rezultat rada institucija BiH. Iskazala je uvjerenje da je samo tako moguće napraviti iskorak neophodan za sve nas u BiH pa i naš evropski put, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

TUZLA