31 C
Tuzla
19.07.2024.

Kupovna moć i dalje pada: Mogu li građani sebi priuštiti kilogram sezonskog voća?

Sezona je raznovrsnog voća i povrća koje je idealan izbor za prehranu u toplim ljetnim danima. Da bi obrok bio i zrdav i ukusan poželjno je birati domaće proizvode, a takve je najlakše naći na gradskoj pijaci koju je danas podjetila i naša ekipa.

Za pet KM ovog petka na gradskoj pijaci u Tuzli možete kupiti par kašika borovnica i tri kajsije. Cijene voća na pijaci kreću se i do deset konvertibilnih maraka za kilogram, a mnogi prodavači nastoje da svoje cijene prilagode kupcima, iako je to nekada neostvarljivo, jer uvozna marža diktira prodaju.

„Pa cijena trešanja ide od 4 do 7 maraka. Imate ove sitne trešnje, 4 marke, ašlame 5 maraka, hrušt je 7 maraka. I opet su to neke minimalne cijene hrušteva, kako je po piljarnicima jer gledamo da se prilagodimo mušterijama. „Breskve, kajsije, sada je sezona, idu i nektarine. Kajsije malo slabije, jer je ove godine cijena jako skupa. 6KM za naš džep je malo teže.“ kazala je Mirsada Imamović trgovkinja na Gradskoj pijaci u Tuzli.

Da je kupovna moć građana oslabila najviše se osjeti u marketima i na zelenim pijacama odnosno ponajviše se to primijeti na sezonskom voću poput jagoda, trešanja i višanja. Razlog tome kako navode trgovci je visoka uvozna cijena.

Mirsada kao i ostali trgovci na Gradskoj pijaci kažu jeftinije se ne isplati. Kako i sami kažu, sa manjom cijenom štete sami sebi, a sa većom umanjuju šansu da neko kupi njihove proizvode.

Malina 8KM kila, plantažna borovnica 15KM, šumska 20KM, jagoda 5KM, višnja 5KM. Većinom su ovdje penzioneri, male penzije, nemaju ljudi pare i to je to“ kazao je Samir koji dolazi iz Tešnja.

No ipak, uprkos stalnim poskupljenjima, građani uspijevaju izdvojiti od plate ili penzije za kupovinu, pa makar i u manjim količinama.

Na naše pitanje: kako gledate na trenutne cijene voća, građani su ovako odgovorili.

„Pa skupo sve lijepi moj, skupo ali raja uzima koliko može, kolika je kupovna moć stanovištva. Tako i ja, kilu dvije ovog onog i eto“

„Skupo, mogu priuštiti barem frtalj kile. Puno, skupo, vidite 7 maraka trešnje, paradajz skup, sezona ide, malo je popustilo ali nije još, ali dobro je

„Pa vjerujte malo, cijene su otišle gore. Mogu sebi mjesečno priuštiti, radim za to, ali da je teško, teško je“

„Pa ja mislim da će ove godine biti pojeftino. Barem kod nas u Tuzlankom kantonu. Nije bilo leda, nije bilo ništa“

Mnogi će kilogram voća s pažnjom vagati, ali ne zbog kvalitete, već zbog njegove cijene. Kupci se nadaju da će nadolazeće ljeto biti plodno i da će donijeti obilje domaćeg voća, što bi trebalo smanjiti cijene ovih slastica.

Vezane vijesti

TUZLA