21.7 C
Tuzla
23.05.2024.

Meteorolozi najavljuju novi snijeg, kada slijedi stabilizacija vremena?

Tuzla se jutros probudila pod snježnim pokrivačem. Za samo nekoliko sati, iz ljetnog smo uskočili u pravo zimsko vrijeme, sa znatno nižom temperaturom nego prethodnih dana. Iako je palo osam centimetara snijega, radnici Komunalca su reagovali, te su već sinoć počeli posipati so po saobraćajnicama, naročito u visinskim predjelima.

U gradu nismo imali nikakvih informacija kada je u pitanju održavanje saobraćajnica, nego smo radili na području Majevice, a to su Tetima, Hidani, Trstje, Nikolići, Obodnica, Breške, tako da i gore prema našim informacijama nije bilo velikih količina snijega ali mi smo to obišli i iz preventivnih razloga smo i posuli so“, rekao je Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

Međutim, ovakvo vrijeme je nanijelo štete prirodi, pa je tako na više lokacija bilo oboreno drveće i granje.

Civilna zaštita Tuzla je u protekla 24 sata imala šest intervencija te je izlazila na terene po pozivima građana. Sve se intervencije odnose na uklanjanje granja i drveća koje je padalo po cesti i automobilima, a na sreću nije bilo povrijeđenih. Dobra vijest je što meteoalarm više neće biti na snazi.

Narednih nekoliko dana ne očekujemo vrijednosti brzine vjetra koji bi bile u granicama narandžastog upozorenja, ali svakog dana pratimo razvoj situacije, ali preliminarni rezultati ukazuju da neće biti rizika kada su u pitanju udari vjetra“, rekao je Bakir Krajinović, meteorolog u FHMZ

Ipak, snijeg možemo očekivati i sutra.

U BiH ali i u Tuzli očekujemo promjenjive vremenske prilike, možemo očekivati još danas i sutra snježne padavine, a narednih dana snijeg prelazi u kišu. Vrijednosti temperatura narednih dana će biti od 2 do 5 stepeni“, dodao je Krajinović.

Takve temperature pratit će nas do kraja sedmice, a od 22. aprila možemo očekivati nešto ljepše vrijeme uz više temperature.

Vezane vijesti

TUZLA