-1.1 C
Tuzla
04.12.2023.

Na osam lokacija u Tuzli postavljene “pametne kamere”

Vozači u Tuzli od sada bi trebali biti oprezniji u saobraćaju, zbog novih kamera koje su postavljene na više lokacija. Ove tzv. “pametne kamere” moći će upratiti sve ono što policijske patrole nisu mogli uvijek zabilježiti tokom kontrola. Naime, ove kamere će evidentirati i neregistrovana kao i ukradena vozila.

“U sebi posjeduje opremu koja automatski detektuje marku i vrstu vozila, da li su na njemu važeće tablice, da li je registrovan jer su direktno povezane sa IDEAA bazom podataka. Posjeduje i specifikacije na osnovu kojih možemo praviti baze, te pratiti otuđena vozila, vozila kojima upravljaju kriminalna lica, te vozila koja su nam interesantna sa sigurnosnog aspekta”, kazao je Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK.

Vozači smatraju da je ovo dobar potez vlasti, s obzirom da je nesreća, ali i drugih problema u saobraćaju sve više. Sejdo Goletić je do penzije radio kao profesionalni vozač, svega se nagledao tokom višedecenijskog rada, pa smatra da kamere i radari doprinose boljoj sigurnosti.

“Novi vozači ne poštuju nikakva pravila saobraćaja, puna linija, ne poštuju preticanje. Tako treba da bude da država oživi, da budu pošteni vozači, da poštuju pravila u saobraćaju”, kaže nam Goletić.

Slično mišljenje dijele i drugi vozači. Smatraju da samo kazne mogu smiriti one koji ne poštuju saobraćajna pravila.

“Ja volim da je ovako zbog djece i sigurnosti i treba da vozimo sporije”.

“Pa bolje je da imaju te kamere”.

“Ja sam prezadovoljan, neka ovih kamera jer saobraćaj nam je postao nesiguran”.

“Super nek rade svoj posao, nek mjere sve, to je dobro”.

Iako još uvijek nisu počele sa radom, postavljanje kamera je završeno, a kada je u pitanju Tuzla ove kamere možete vidjeti na osam lokacija.

Osim raskrsnice Zlokovac, kamere su postavljene i na semaforu na Krojčici, kod BKC-a, na semaforima “Crveni 7”, te u Solini i Simin Hanu. Također, kamera ima i u drugim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona. Prva je još početkom aprila postavljena u Ćehajama kod Srebrenika.

“Kamere su postavljene na 20 lokacija širom Tuzlanskog kantona, shodno procjeni Uprave policije, odnosno tamo gdje je najveća frekvencija ljudi i vozila”, ističe Denis Fejzić, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK.

Kamere će biti puštene u funkciju već od ovog mjeseca, a s obzirom da se iz godine u godinu povećava broj saobraćajnih nesreća ali i teških prekršaja, nadležni se nadaju da će ove kamere doprinijeti boljoj sigurnosti i za vozače i za pješake.

Vezane vijesti

TUZLA