32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Nacionalno blago BiH: Potraga za „Magdalenom“

Bosna i Hercegovina nadaleko se može hvaliti stoljećima dugom historijom i bogatim kulturno historijskim i prirodnim naslijeđem. Bilo da je riječ o arehološkim nalazištima iz perioda prije naše ere, utvrdama i nadgrobnim i vjerskim objekima/spomenicima iz srednjeg vijeka, književnošću, arhitekturom, umjetnošću od prahistorije pa sve do našeg doba, vrijedni artefakti priznati su, sistemtizirani i predmet su bogatog kulturnog naslijeđa starog kontineta. Adela Ber, Vojo Dimitrijević, Kristian Kreković, Đoko Mazlić, Mensur Memo Dervišević, Mersed Berber, Roman Petrović, Ismet Mujezinović, Ismar Mujezinović, Jems (Haim) Pinto, Mevludin Ekmečić, Safet Zec, između ostalih, autori su umjetničkih djela, slika, kolekcija, postavki koje su izlagane diljem Evrope i koja krase zidove i kataloge brojnih muzeja, galerija ili su dijelom značajnih privatnih kolekcija. No, upravo zbog našeg bogatstva umjetninama i artefaktima vrlo često smo i na listi zemlja koja je na meti kradljivaca umjetninama.

Kriminal za „duboke džepove“

Nedovoljno čuvana granica, neadekvatna državna zaštita naslijeđa iz oblasti kulture, umjetnička djela iz Bosne i Hercegovinu pozicinirala je i na crno, ilegalno tržište umjetninama, čiji godišnji profit na globalnom nivou upravo od ilegalne trgovine antikvitetima, kako procjenjuje  Grupa za organizovani kriminal britanske Metropolitan policije i INTERPOL-a iznosi između 300 miliona i 6 milijardi dolara godišnje. Svjetska kriminalističko-policijska organizacija Interpol u svojoj bazi podataka  navodi više od 52.000 djela. U bazi podataka Generalnog sekretarijata Interpola trenutno su vidljiva 33 umjetnička djela nestala iz Bosne i Hercegovine koja su predmet međunarodne potrage.  Na Intrepolovoj listi umjetnina za kojima se traga je i djelo bh. slikara Mazlića  – „Magdalena“.

Foto: Print screen/ Interpolova jedinica za kulturno naslijeđe
Foto: Print screen/ Interpolova jedinica za kulturno naslijeđe

Potraga za „Magdalenom“

Akt žene “Magdalena”, izrađen u tehnici ulje na platnu, datira iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Riječ je o djelu bosanskohercegovačkog slikara Đoke Mazalića. Slika “Magdalena” se od 2018. godine nalazi na Interpolovoj listi ukradenih umjetnina. Prema posljednjim podacima „Magdalena“ za kojom traga i Interpol, svo vrijeme javno je izlagana, danas je u rukama policije Srbije i još uvijek nije poznato kada bi konačno mogla biti vraćena u BiH.

Foto: Isječak iz video priče o ilegalnoj trgovini umjetninama - djelo "Magdalena" autora Đoke Mazlića
Foto: Isječak iz video priče o ilegalnoj trgovini umjetninama – djelo “Magdalena” autora Đoke Mazlića

Trgovina drogom, oružjem i umjetninama kao izvor globalne nesigurnosti

 Koliko je zapravo važno nelegalno tržite umjetninama i kakva je veza ovog tržišta sa globalnim sigurnosnim prijetnjama ilustruje i podatak da su u novembru 2023. godine UNESCO i Kancelarija Ujedinjenih nacija za droge i kriminal-UNODC zatražili da se nezakonita trgovina kulturnim dobrima prepozna kao globalni sigurnosni problem, jer ovi zločini povezani su sa finansiranjem terorizma, nedozvoljenom trgovinom drogom i vatrenim oružjem, pranjem para i korupcijom.

Potragu za „Magdalenom“ nastavite u našoj video priči.

Produkciju ove priče podržala je Tomson fondacija, kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs). Priča je kreirana uz finansijsku podršku Evropske unije. Njen sadržaj je isključiva odgovornost autora i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije. 

Vezane vijesti

TUZLA