Nagrađeni najbolji učenici u Federaciji BiH

     

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uručila je u petak na svečanosti u Mostaru nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školskoj 2018./2019. godini.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominovala su kantonalna ministarstva obrazovanja. Nagrađeno je ukupno 60 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a priznanja su uručena i predstavnicima 58 škola u kojima nastavu pohađaju nagrađeni učenici.

”Prigodom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok. Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i drugi učenički uspjesi i postignuća, afirmirajući na taj način funkcionalna znanja i vještine, te ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole”, kazala je ministrica Dilberović tokom svečanosti.

Među nagrađenima su brojni učenici generacije, značajan broj njih sa zapaženim rezultatima na različitim takmičenjima i smotrama znanja, mnogi su vrlo aktivni u školskim sekcijama, a pojedini su ostvarili zapažene rezultate na sportskim, literarnim i likovnim takmičenjima, kao i takmičenjima u muzici i plesu. Također, mnogi od njih su društveno aktivni na različitim projektima i aktivnostima, te uključeni u volonterski društveno-korisni rad.