27 C
Tuzla
18.07.2024.

Nastavak projekta izgradnje pijace u Banovićima, za drugu fazu osigurano 650 hiljada KM

Banovići bi u 2025. godini trebali dobiti modernu pijacu, što je jedan od značajnijih projekata u ovoj lokalnoj zajednici. Izgradnja je planirana kroz tri faze, a u toku je druga. Dvije faze se odnose na zacjevljenje korita rijeke Litve, čime se stvaraju uslovi za gradnju objekata u okviru pijace.

”Za nas to znači mnogo obzirom da trenutno pijačni prostor koji općina ima i koji se koristi nije funkcionalan, ne ispunjava osnovne tehničke uslove u skladu sa Zakonom o trgovini. Ovo je generacijski projekat koji će koštati oko četiri miliona KM kad se završi”, navodi Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Podršku za dvije faze ovog projekta su dobili od resornog kantonalnog ministarstva. Načelnik Gutić i ministar vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava vodnih naknada za nastavak zacjevljenja korita rijeke Litve u Banovićima, odnosno drugu fazu. Za te namjene je predviđeno 650 hiljada KM.

”250 hiljada KM je preneseno iz prošle godine i iz ove godine iz vodnih naknada 400 hiljada KM. Značaj ovog projekta je u tome što regulišemo jedan vodotok, imajući u vidu situacije kada smo često izloženo sa izlijevanjem rijeka na području TK, ovaj projekat će osigurati vodotok i samim tim doprinijeti sigurnosti građana”, ističe Fedahija Ahmetović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Građani su u fokusu i lokalne zajednice, stoga u Općini uveliko rade na ovom projektu. Istovremeno sa zacjevljenjem korita rijeke, u Općini provode različite aktivnosti kako bi dobili modernu pijacu.

”Ovih dana smo pokrenuli i eksproprijaciju bespravno izgrađenih objekata na tom prostoru, tako da očekujemo sljedeće godine nastavak radova, intenziviranje radova. Nakon što zacijevimo korito rijeke Litve, slijedi nam asfaltiranje površine i prostora, izgradnja potrebnih sadržaja koji su sastavni dio pijace u skladu sa Zakonom o trgovini”, kaže prvi čovjek Banovića.

Zakon nalaže i da pijaca mora imati pristupne puteve, alternativne ulaze i izlaze, te toalete. Treća faza projekta će najviše i koštati, navodi Gutić. Očekuju podršku viših nivoa vlasti i u nastavku projekta.

Vezane vijesti

TUZLA