14 C
Tuzla
27.05.2024.

NATO produžio mandat Stoltenbergu za još jednu godinu

NATO je danas odlučio produžiti ugovor s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom za još godinu dana, odlučivši ostati uz iskusnog vođu dok rat i dalje traje na pragu saveza, umjesto da pokuša naći nasljednika.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, čelnik je transatlantskog sigurnosnog saveza od 2014., a mandat mu je već tri puta produžavan.

Odluka znači kontinuitet na vrhu NATO-a dok se njegova 31 članica bori s izazovom pružanja podrške Ukrajini protiv invazije Moskve, a istovremeno izbjegava direktan sukob između NATO-a i ruskih snaga.

Stoltenberga, 64, u savezu mnogi smatraju postojanim vođom i strpljivim graditeljem konsenzusa.

U tweetu, Stoltenberg je rekao da je počašćen odlukom da mu se produži mandat do 1. oktobra 2024, navodi Reuters.

– Transatlantska veza između Evrope i Sjeverne Amerike osigurava našu slobodu i sigurnost gotovo 75 godina, a u opasnijem svijetu naš je Savez važniji nego ikad – rekao je.

Njegovi sljedeći zadaci uključuju nadziranje transformacije snaga NATO-a kako bi se ponovno usredotočile na odbranu od svakog ruskog napada, nakon desetljeća u kojima je savez bio fokusiran na misije izvan svojih granica, poput Afganistana i na Balkanu.

Stoltenberg će također morati raditi na rješavanju razlika oko toga koliko bi NATO trebao biti uključen u Aziju, sa Sjedinjenim Državama koje se zalažu za veću ulogu u suprotstavljanju Kini, dok drugi poput Francuske insistiraju na tome da NATO mora zadržati fokus na sjevernoatlantskom području.

Diplomati i analitičari daju Stoltenbergu visoke ocjene za držanje NATO-a na okupu oko Ukrajine, uspostavljajući ravnotežu između onih koji zahtijevaju maksimalnu podršku Kijevu i drugih koji pozivaju na više opreza iz straha od izazivanja globalnog sukoba.

– Države članice NATO-a su sasvim logično odlučile da je najbolji generalni sekretar trenutno na tržištu onaj kojeg već imaju. Iskustvo je posebno važno u jednom od najizazovnijih razdoblja u historiji NATO-a – rekao je Jamie Shea, bivši visoki dužnosnik NATO-a.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA