20 C
Tuzla
20.07.2024.

Nikšić: Bilo bi dobro da smo se danas svi okupili u Srebrenici, stvari nazvali pravim imenom

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvuje danas u Potočarima obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava.

– Bilo bi sjajno da smo danas iskoristili priliku da smo se svi ovdje okupili, stvari nazvali pravim imenom. Rekli da je ovdje bio genocid, da je to činjenica, da se izvinjavamo i da niko od ovih koji su sad ovdje nisu to uradili – poručio je federalni premijer Nermin Nikšić.

Dodao je kako bi tko svima lakše “da se okrenemo i idemo dalje”.

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine i suosjećanja s porodicama žrtava danas je Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti zastave Bosne i Hercegovine spuštene su na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, danas se ne mogu održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 5. jula ove godine donijela Odluku kojom se 11. juli 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH. Odluka je donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA