15 C
Tuzla
22.07.2024.

Obilježeno 80 godina od oslobođenja Tuzle

Prije tačno 80 godina, Tuzla je postala najveći oslobođeni grad od fašista. Tada je Tuzla doživjela prekretnicu u II Svjetskom ratu i u daljem razvoju političkih odnosa. Oslobođenje Tuzle predstavljalo je jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji. Na ovaj važni događaj, i danas su se podsjetili svi građani Tuzle kao i predstavnici vlasti.

„Tada su građanke i građani, borci NOR-a pokazali da se fašizam može pobijediti, to je u krvi naših građanki i građana“, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

A upravo to, potrebno je prenositi na nove generacije, ali i pokazivati da antifašizam u Tuzli živi, te ga pokušati prenijeti i na građane u ostatku Bosne i Hercegovine, smatra federalni premijer Nermin Nikšić.

„Tuzla je s aspekta poruka, s aspekta bića kakvog ga mi vidimo, kakav treba biti cijeli u Bosni i Hercegovini, jako važan grad. 80 godina građani i građanke Tuzle pokazuju šta je to jedinstvo, multietničnost i bogatstvo različitosti“, rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

Duh solidarnosti i borbenosti Tuzlanki i Tuzlaka opstao je i kroz druge nedaće koje su zahvatile našu državu, zbog čega je Tuzla ostala simbol slobodarskog grada. To prepoznaju i građani iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, koji su na ovaj važan datum stigli u Tuzlu.

„Vrlo je važno da je Tuzla oslobođena i da se ovo ne zaboravlja, jer ipak granice BiH su postavljene u ZAVNOBIH-u i vrlo je važna i 1941-1945. i 1991-1995. godina“, kazala je Munevera Borovina, predsjednica Udruženja antifašista i boraca općine Novi Grad Sarajevo.

Zbog toga obilježavanje Drugog oktobra, kao i svih drugih važnih datuma kako za Tuzlu tako i za Tuzlanski kanton moraju nastaviti i buduće generacije.

„Tuzla je primjer kako Bosna i Hercegovina treba da izgleda i zbog toga treba da se pošalju takve poruke, a s druge strane država živi politički teške trenutke i vjerovatno je važno poslati poruke da treba da premostimo razlike koje postoje, a sve u jednom cilju da očuvamo suverenitet, integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine“, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Nakon polaganja cvijeća na svim spomen obilježjima onima koji su dali živote za Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, sa koje je također poručeno da fašizam više nikada ne bi trebao biti prisutan nigdje u svijetu.

Vezane vijesti

TUZLA