8 C
Tuzla
25.02.2024.

Objavljen dokument ‘Budžet Federacije BiH za građane za 2023.’

Federalno ministarstvo finansija izradilo je dokument “Budžet Federacije BiH za građane za 2023.” s ciljem jačanja povjerenja građana u institucije Federacije.

Namjera je da se šira javnost uputi u osnovne finansijske termine, te da se na jednostavan način prikaže kako se budžet planira, izrađuje, usvaja i izvršava.

Iz resornog ministarstva naglašavaju svoju obavezu da građane informiraju o izvorima prikupljenog novca i načinu njegovog trošenja, a s obzirom na to da i oni pune državni trezor.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je da su tim dokumentom nastojali prikazati prihode Federacije koji se planiraju ostvariti u 2023., te na što se namjeravaju trošiti prikupljena sredstva, odnosno način raspodjele troškova.

– U prvom dijelu definirali smo osnovne proračunske pojmove i aktivnosti koje se poduzimaju od pripreme do usvajanja proračuna, a u drugom dijelu prikazali smo pojedinačne stavke prihoda i rashoda Vlade FBiH za 2023. – pojasnila je u uvodnom dijelu “Budžeta FBiH za građane za 2023.” Milićević.

Također, iz resornog ministarstva ističu da objavljivanjem tog dokumenta žele potaknuti građane na aktivnije uključivanje putem davanja preporuka, prijedloga, ali i kritika, što je od izuzetnog značaja i predstavljat će osnovu za izradu budžeta u narednom periodu.

Osnovna ideja “Budžeta za građane” je unapređenje budžetskog mehanizma, a učešće građana u ovim procesima doprinosi i donošenju kvalitetnijih odluka, te stvaranju građanske kulture. Stoga je intencija ministarstva da odgovori na osnovna pitanja o Budžetu FBiH, kako bi se unaprijedio proces upravljanja javnim finansijama.

“Budžet za građane za 2023.” objavljen je na web stranici Federalnog ministarstva finansija (link), te uz kratki videoprikaz i na stranici Vlade Federacije BiH (link), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose javnošću.

Vezane vijesti

TUZLA