15 C
Tuzla
13.06.2024.

Obrazovne institucije u TK obilježile Dan nezavisnosti BiH

Dan nezavisnosti BiH obilježen je i Akademijom obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona. Manifestacija je organizovana prvi put na ovakav način, kada je mladima ispričana priča o putu ka nezavisnosti domovine.

Učenici i studenti, te predstavnici obrazovnih institucija i vlasti Tuzlanskog kantona spoznali su i prisjetili se 1. marta 1992. godine kada je većina građana rekla DA suverenoj i nezavisnoj državi. To je bio jedini ispravan put, kojim su dvije republike već ranije otišle, kazano je na Akademiji. Iako je nezavisna, stanje u zemlji nije zadovoljavajuće, posebno za mlade.

”Nadam se da će biti bolje, jer samo u jednoj suverenoj i nezavisnoj državi možemo razmišljati o budućnosti mladih generacija i budućnosti svih nas”, naveo je Izet Šabotić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Put ka budućnosti nije moguć bez obrazovanja i historije, složni su učesnici Akademije. Velika je uloga akademske zajednice u procesu napretka zemlje.

”Mi trebamo njegovati vrijednosti našeg društva i svakako stvarati neke nove”, istakla je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Obrazovne institucije i vlast odlučile su da intenzivnije obilježavaju ovaj datum, kako bi je mladi naraštaji, uz saznanje o teškoj borbi za nezavisnost, mogli više poštovati.

”Veoma je važno da na simbolički način obilježimo Dan nezavisnosti BiH, kako bismo naše učenike i studente naučili da vole BiH”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Učenici, studenti, predstavnici institucija i posjetitelji Akademije, o historiji BiH i nezavisnosti od 1992. godine, mogli su se upoznati i kroz izložbu kustosa Muzeja istočne Bosne Nermina Ibrića pod nazivom ”1. mart – Dan nezavisnosti BiH”. Prilagođena je učenicima, a kroz fotografije i opise prikazuje različite događaje važne za domovinu.

Vezane vijesti

TUZLA