17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

”Odvažne i hrabre, to ste vi” – Mlade inspirativne žene pokreću vlastite biznise

Pokretanju biznisa i stvaranju sebi radnog mjesta sve se više okreću mladi ljudi. Podršku mogu dobiti sa različitih nivoa vlasti, ali i od kompanija. Sedam biznis ideja podržala je kompanija Bingo u okviru projekta ”Odvažne i hrabre, to ste vi” koji je zvanično završen dodjelom grantova od 30 hiljada KM poduzetnicama koje su imale najbolje biznis ideje.

Ajla Mulić je jedna od mladih koja se odlučila za pokretanje biznisa i u Tešnju osnovala Centar za razvoj dječijih potencijala i radosti Edu-Reha. Raditi će i pomagati djeci i mladima sa poteškoćama, te njihovim roditeljima. Za razvoj poduzetničke ideje dobila je podršku kompanije Bingo od osam hiljada KM, te mentorsku Investicijske fondacije IMPAKT.

”Jako veliki vjetar u leđa. Sve ovo mimo ovog iznosa jako puno znači u tom početku, te smjernice šta treba da uradimo, kako to treba da izgleda, na koju adresu da odemo, to su neke stvari koje su nama bile potrebne obzirom da smo na početku”, kaže Ajla.

Na početku je i Senida Karasalihović, grafička diznajnerka koja je pokrenula biznis za izradu suvenira u Bihaću. Priča nam da obrađuje motive bh. kulturnog naslijeđa sa ekološki održivim materijalima. Kaže da joj je finansijska podršku koju je dobila u okviru projekta ”Odvažne i hrabre, to ste vi” podstrek za dalje.

”Pomoći će mi da nabavim prve materijale, da dobijem određene certifikate koji garantuju kvalitet proizvoda i da mogu dalje ići u distribuciju i proizvodnju”, navodi Senida.

Ovo je, naglašava njen doprinos bh. naslijeđu. Ajlinim i Senidinim stopama krenula je i Monika Tomić. Cijeli život je provela van domovine, a sada se vratila iz Ujedinjenog Kraljevstva da bi u rodnom Jajcu otvorila ordinaciju za osteopatiju.

”Diplomu iz osteopatije stekla sam u Ujedinjenom Kraljevstvu i ovo ljeto sam se vratila u Jajce. Vidjela sam priliku i potrebu za jednom takvom ordinacijom. Kroz ovaj projekat ‘Odvažne i hrabre’ koje je bilo fantastično iskustvo puno toga sam naučila”, rekla je Monika.

Ove tri mlade žene su uz podršku mentora kreirale svoje biznis planove, koje je komisija pozitivno ocijenila. Kažu, iza njih je intenzivan rad, ali se isplatilo. I ove godine, podršku projektu ”Odvažne i hrabre, to ste vi” pružio je IMPAKT.

”Cilj ove obuke je bio da u jednom kratkom vremenskom periodu obučimo naše poduzetnice kako da razviju uspješne biznise, kako da razviju održive biznise dugoročno i uspjeli smo u tome. U narednoj fazi one ulaze u dugoročni mentoring, individualni i grupni”, navodi Senajid Đozo, direktor Investicijske fondacije IMPAKT.

Početna sredstva za sedam biznis ideja osigurala je kompanija Bingo u projektu ”Odvažne i hrabre, to ste vi”. Izdvojeno je 30 hiljada KM.

”Ove godine na program se prijavilo više od 240 žena, a predselekciju je prošlo 16 biznisa, poduzetničku akademiju polagale su 22 žene. Rezultati su pokazali da imamo inspirativne žene sa vrlo širokim dijapazonom ideja, što pokazuje da možemo doprinijeti u različitim sferama života”, navodi Amina Čeliković, koordinatorica projekta ”Odvažne i hrabre, to ste vi”.

Nakon završetka projekta, uslijedit će umrežavanje ovih mladih žena sa ostalim poduzetnicama i poduzetnicima koji su prošli obuke IMPAKT-a. Ajla, Senida i Monika se nadaju da će već za godinu one biti te koje će prižati podršku budućim poduzetnicima i govoriti o uspješnosti svog biznisa.

Vezane vijesti

TUZLA