29 C
Tuzla
18.06.2024.

Oglasili se iz Tužilaštva i policije nakon što su pronađena beživotna tijela u stanu u Tuzli

Istražni tim Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i Tužilaštva TK obavlja uviđaj u stanu u tuzlanskom naselju Stupine, gdje su danas pronađena tri beživotna tijela, žene i dvoje djece, navode iz Tužilaštva TK.

Sinoć oko 21:15 sati suprug i otac djece je počinio samoubistvo skokom sa zgrade u istom naselju. Trenutno se utvrđuju sve okolnosti vezane za ove događaje.

Kako je saopćeno iz MUP-a TK istragom samoubistva muškarca od 19. maja pronađena su beživotna tijela žene i dvoje djece za koja je utvrđeno da su djeca muškarca koji je počinio samoubistvo.

“Na mjestu događaja smrt navedenih utvrdio je dežurni ljekar SHMP Doma zdravlja Tuzla. Na licu mjesta nalaze se dežurni tužilac KTTK-a, koji rukovodi uviđajem i uviđajna ekipa Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a” – kazala je Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Nasilje i femicid sa smrtnim ishodom sve češće?

Ako istraga potvrdi navode i nezvanične informacije pojedinih medija da je riječ o ubistvu i porodičnom nasilju koje je počinio muškarac, inače suprug žene i dvoje djece čija su tijela pronađena, koji se ubio u naselju Stupine, bit će to četvrti slučaj ubistva žene u BiH od početka godine.

Femicid ne postoji kao zasebno djelo u krivičnim zakonima u BiH, iako postoji član koji navodi da je krivično djelo iz mržnje ono koji je počinjeno između ostalog i zbog “rodnog identiteta nekog lica”.

Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama u BiH od 2017. godine skoro 70 žena ubili su  njihovi trenutni ili bivši partneri.

U 2023. godini u BiH od 7 žena koje su ubijene, 2 su ubijene pred svojom djecom, 5 ih je ubijeno u svom domu, 1 na radnom mjestu i 1 u kući u kojoj se sakrivala od svog ubice.

Besplatna SOS linija za žrtve nasilja u porodici dostupna je na broj 1265 .Linija obuhvata područje Federacije BiH i namijenjena je svim osobama koje trpe bilo koji oblik nasilja – fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko, i sl.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radio-televizija Slon (@rtvslon)

 

 

Vezane vijesti

TUZLA