31 C
Tuzla
19.07.2024.

OŠ Solina: Zbog prijetećih poruka roditelji ne puštaju djecu u školu

Nekoliko učenica sedmog razreda Osnovne škole Solina već dva dana nije na nastavi. Razlog su strah i nesigurnost koju osjećaju nakon što su postale mete prijetećih poruka koje im je uputio dječak iz drugog odjeljenja. Roditelji su odlučili zaštititi svoju djecu, ne šaljući ih u školu, a cijeli slučaj prijavili su i policiji.

On je napravio spisak za odstrel da će metak u glavu ići, da će ih pobit u školi, ako bude razrednik šta pričao da će napraviti skandal, imam sve te prepiske, pokazat ću vam”, rekao je za RTV Slon Dženan Alibašić, roditelj učenice. 

Prije nego se obratio policiji ovaj roditelj čija kćerka je jedna od djevojčica kojima su upućene prijetnje obratio se i upravi škole.

Ja sam odmah alarmirao razrednog od kćerke, međutim on tvrdi kako to dijete nema resursa da to uradi, da nije sposoban za takvo nešto da garantuje za njega. Međutim, kada sam poslao poruke od kćerke on je kontaktirao direktoricu koja me ujutro odmah pozvala i rekla da ide u MUP da prijavi i da ja ne trebam prijavljivat. Međutim, opet su došle poruke da moj sin i kćerka ne dolaze u školu da će ih taj dječak pobiti. Bili smo jučer kod direktorice i imam osjećaj da hoće da zataška nešto, kao da se sakrije”, navodi Alibašić. 

Iz Osnovne škole Solina kažu ne mogu govoriti o ovom slučaju, jer je istraga u toku. U kratkom telefonskom razgovoru direktorica nam je kazala da je škola postupila u skladu sa pravilnikom disciplinske odgovornosti učenika i protokolom prevencije međuvršnjačkog nasilja. 

Da su zaprimili prijavu o porukama prijetećeg sadržaja potvrđeno je i iz Uprave policije MUP -a TK.

U petak 28.10. PU Tuzla/PS Istok obratila se direktorica Osnovne škole Solina Tuzla koja je prijavila da su od strane jednog učenika navedene škole u viber prepisci dana 27.10.2023.godine prema drugom učeniku upućene poruke prijetećeg sadržaja. Po navedenoj prijavi postupili su policijski službenici o čemu je obaviješten dežurni kantonalni tužilac, koji je naložio da se nakon izvršenih provjera Kantonalnom tužilaštvu dostavi Izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama”, potvrdili su za RTV Slon iz Uprave policije MUP-a TK. 

A dok se cijeli slučaj ne ispita, ovaj roditelj, kao i još nekoliko njih, djecu, kaže neće slati u školu. Iako je dobio nekoliko savjeta da slučaj ne iznosi u javnost, zbog straha za sigurnost djece i mogućnosti da se, kako kaže, sve zataška, odlučio se uraditi upravo suprotno.

Sad ćemo vidjeti dalje šta ćemo, nećemo stati na ovome da se zataška jer nije rješenje da ga prebace u drugu školu, jer i u drugoj školi su nečija djeca. Malo sam potrešen i iznerviran ne mogu ni da pričam kako treba”, rekao je Dženan Alibašić, roditelj učenice. 

Nadaju se kaže Alibašić, da će svi imati više razumijevanja i da će se na ovakve situacije gledati ozbiljnije bez obzira da li su se prepiske dešavale van ili unutar objekta škole i u vrijeme kada se ne odvija nastava. Jer, nakon Beograda, ovakve stvari ne smiju se dešavati ni kao šala!

Vezane vijesti

TUZLA